poruka s oltara

Riječki nadbiskup kritizirao stav Vlade oko rezolucije UN-a u Pojasu Gaze

30.10.2023 u 17:33

Bionic
Reading

Riječki nadbiskup Mate Uzinić rekao je u propovijedi da koliko god rezolucija UN-a o prekidu vatre u Gazi imala manjkavosti, ipak treba tražiti puteve dijaloga, dodavši kako nije razumljiva odluka kojom je Hrvatska bila nedovoljno spremna, zajedno s drugima, reći ne tome ratu

Opća skupština UN-a usvojila je u petak rezoluciju kojom se poziva na "trenutačno, trajno i održivo humanitarno primirje" u Gazi, ali u dokumentu se imenom ne spominje Hamas pa je protiv rezolucije glasalo 14 zemalja, među njima i Hrvatska.

Prema današnjoj objavi na internetskim stranicama Riječke nadbiskupije, nadbiskup Uzinić je u propovijedi na nedjeljnoj misi u Trsatskoj bazilici kazao da se, ako se zanemari ljubav prema svakome čovjeku, događaju tragične posljedice tog izbora.

„Jedna od najtragičnijih je ona koja se upravo događa na različitim krajevima svijeta u onome što bi se, po riječima pape Franje, moglo nazvati 3. svjetskim ratom. Moramo biti ne navijači, nego oni koji se u svakom obliku protive ratu i protiv njega dižu glas. Zato nije razumljiva ni nedavna odluka kojom je naša domovina bila nedovoljno spremna, zajedno s mnogim drugima, reći ne ovome ratu. Koliko god da rezolucija UN- a (o zaštiti civila i prekidu vatre u Gazi) imala manjkavosti, ipak svejedno trebamo tražiti puteve dijaloga i govoriti ne ratu“, rekao je riječki nadbiskup.

Mate Uzinić Izvor: Pixsell / Autor: Goran Kovacic/PIXSELL

Citirao je i papu Franju koji je na X platformi apelirao na prekid ratova. „Rat je uvijek poraz“, rekao je papa.

"Rješenje za mir u svijetu je čovječanstvo promatrati kao obitelj, sa svim manama, nesuglasicama i sukobima koji u obitelji mogu postojati, ali koji se na kraju prevladavaju", zaključio je riječki nadbiskup u nedjelju na svečanom misnom slavlju, kojim je zaključena hodočasnička godina u Svetištu Majke Božje Trsatske.