PREKRŠAJNO KAŽNJENI

Riječki komunalci krivi za ekocid na Marišćini

05.11.2013 u 19:00

Bionic
Reading

Prekršajni sud u Rijeci danas je proglasio krivim riječko Komunalno društvo Čistoća i odgovorne osobe Zlatka Štoka i Stjepana Ropca za uzrokovanje nesnosnog smrada koji se zbog neadekvatnog skladištenja i manipulacije baliranog otpada na Viševcu i Marišćini širio većim dijelom Općine Viškovo i time ozbiljno ugrozio kvalitetu života njezinih mještana

Pravna osoba Čistoća kažnjena je s 200 tisuća kuna, a fizičke Štok i Ropac s maksimalnih 50 tisuća kuna. Općinsko državno odvjetništvo u Rijeci podnijelo je optužni prijedlog protiv Čistoće, Štoka i Ropca u veljači ove godine.

'Nakon osmomjesečnog sudskog postupka, u kojem su kao oštećenici svjedočili i članovi naše udruge, danas je na naše zadovoljstvo donesena očekivana optužujuća presuda koja mještanima Općine Viškovo i Klana konačno i službeno priznaje nehumane uvjete u kojima su primorani živjeti u proteklih 18 mjeseci', kazao je Josip Katalinić, predsjednik Udruge Krizni eko stožer Marišćina.

'Presudu smatramo samo prvom dobivenom pravnom bitkom u nizu već pokrenutih pravnih akcija koje za konačni cilj imaju zaustavljanje devastacije Marišćine i ugrožavanja zdravlja mještana Viškova i Klane, ali i promicanje ekološke osviještenosti građana i uvođenje sustava gospodarenja otpadom na ekološki prihvatljiv način.

Ova je presuda još jedan dokaz nemara i neodgovornosti lokalnih vlastodržaca, kako u Općini Viškovo tako i u Gradu Rijeci i Primorsko-goranskoj županiji. U Čistoći svoj zadatak u području gospodarenja otpadom i zaštite okoliša nisu nimalo ozbiljno shvatili, na što smo u proteklom razdoblju neumorno upozoravali javnost', ocijenio je Katalinić te dodao da je osuđujuća presuda i teška moralna pljuska svim nadležnim institucijama koje neprestano pozivaju na zakone i uredno izdane dozvole, bahato prikrivajući svoje postupke, neznanje i nekompetentnost.