RAVNATELJ PB LOPAČA

Riječanka nije zatvorena zbog homoseksualnosti

06.01.2009 u 09:22

Bionic
Reading

Nakon što je u medije procurila priča o mladoj Riječanki koju su roditelji zatočili u psihijatrijsku bolnicu zbog navodne homoseksualnosti, oglasilo se i vodstvo PB Lopača koje je odbacilo sve optužbe

Pisalo se da je pacijentica poslana na liječenje u 'zloglasnu' psihijatrijsku bolnicu Lopača na inzistiranje roditelja zbog navodne ovisnosti o heroinu, iako tu drogu nikada nije uzimala, a pravi razlog njezine hospitalizacije je istospolna seksualna orijentacija. Po njezinim navodima, u bolnici je bila podvrgnuta torturi (izolacija, injekcije, fiksiranje za krevet, luđačka košulja).

Čitajući te članke, valja se zapitati je li moguće da je u Hrvatskoj seksualna orijentacija indikacija za hospitalizaciju i može li se zbog nje biti prisilno hospitaliziran te što se to zapravo događalo s pacijenticom u PB Lopača.

Dean Delić s portala Cybermed.hr uspio je doći do ravnatelja PB Lopača Radmira Rakuna i pitati ga je li navedena pacijentica ikad liječena u PB Lopača zbog svoje seksualne orijentacije.

Ravnatelj mu je odgovorio da je to njezina interpretacija te da se radi o pacijentici s psihičkim poremećajem za koji je potrebna stručna pomoć i da je u dva navrata liječena u bolnici, no nikad u kontinuitetu od pet godina, a tijekom svog boravka u bolnici pacijentica je višekratno izlazila iz bolnice na terapijske dopuste, neke čak u trajanju od 10 dana te na vikende.

Prema riječima ravnatelja, pacijentica je zadnji put zaprimljena u bolnicu 2006, a prvo protivljenje prema hospitalizaciji i liječenju počela je iskazivati početkom 2008, te je otpuštena iz nje sredinom 2008. Izjavio je i da, koliko se sjeća, tjekom ove zadnje hospitalizacije pacijentica nije bila vezivana u tzv. luđačku košulju.