međunarodna istraga

Rezolucija Europskog parlamenta o izborima u Srbiji dodatno podijelila oporbu i vladajuće

08.02.2024 u 18:40

Bionic
Reading

Rezolucija Europskog parlamenta, kojom je u četvrtak zatražena međunarodna istraga o nepravilnostima na parlamentarnim i lokalnim izborima u Srbiji krajem prošle godine, potaknula je podjeljena reagiranja, od optimizma i zadovoljstva oporbe do ljutnje vladajućih i prijekora upućenih Bruxellesu

Rezolucijom, usvojenom s 461 glasom za, 53 protiv i 43 suzdržana, osim ukazivanja na nepravilnosti i zlouporabe na prosinačkim izborima 2023., europarlamentarci su pozvali i na obustavu financiranja Srbije, "ako se pokaže da su vlasti u Beogradu izravno uključene u prijevaru birača“.

Predsjednica Stranke slobode i pravde i čelnica izborne liste Srbija protiv nasilja (SPN) Marinika Tepić nazvala je usvajanje rezolucije EP-a "pozitivnom porukom" koja pomaže građanima Srbije i njezinim institucijama u optimizmu da će idući izbori biti "slobodni i pošteni".

Rezolucija razgraničava Aleksandra Vučića od institucija države koje je unakazio i učinio ih suučesnicima u izbornoj krađi, rekla je Tepić novinarima u Strasbourgu nakon što je usvojena rezolucija.

Predsjednik oporbene Demokratske stranke, članice koalicije SPN, Zoran Lutovac u rezoluciji vidi "veliki simbolički značaj" i "spremnost EU-a da prekine praksu podrške stabilokraciji", uz nedvojbenu potporu "demokratskim procesima u Srbiji čiji su temelj slobodni i pošteni izbori".

Istodobno, predsjednica Vlade Srbije Ana Brnabić rezoluciji ne pridaje naročit značaj, dok oporbu koja je tražila usvajanje tog dokumenta optužuje za urušavanje suvereniteta vlastite zemlje.

"Rezolucije dođu i prođu, nije ova prva, neće biti ni posljednja, ali će vječno ostati zapisano da su u Srbiji postojale političke stranke i ljudi koji su sami tražili ukidanje suvereniteta vlastite zemlje", objavila je Brnabić danas na društvenoj mreži X, nekadašnjem Twitteru.

Članica Predsjedništva Srpske napredne stranke (SNS), ujedno potpredsjednica Vlade i ministrica kulture Maja Gojković, ocijenila je da rezolucija EP-a "ne služi na čast ni EU, ni EP", te da "nikako ne može biti u interesu demokratskih vrijednosti u cijelosti".

Gojković drži da je rezolucije "uvreda ne samo političkoj volji suverene države, već se podriva i povjerenje u posvećenost temeljnim europskim vrijednostima samih europskih institucija".

Nevjerojatno je da postoje politički akteri koji su spremni pozvati na zaustavljanje financijskog i gospodarskog rasta Srbije, dodala je Gojković, aludirajući na mogućnost obustave financiranja Srbije ako se pokaže da su srpske vlasti „izravno uključene u prijevaru birača“.

Slično su intonirane i ocjene druge članice Predsjedništva SNS-a Darije Kisić, također ministrice koja u Vladi Srbije vodi resor za brigu o obitelji i demografiju.

Kisić je, ironično nazivajući oporbu "proeuropskom", istaknula da su njezini predstavnici danas u Strasbourgu pokazali "pravo antisrpsko lice", te da je "sramotno što izravno istupaju protiv svoje države i svojih građana".

Europski parlament u danas usvojenoj u rezoluciji istaknuo je kako „žali zbog činjenice da parlamentarni i lokalni izbori nisu bili u skladu s međunarodnim standardima i predanošću Srbije slobodnim i poštenim izborima zbog ustrajne i sustavne zlouporabe institucija i medija od strane vladajućih radi stjecanja nepoštene i neprimjerene prednosti“.

Europarlamentarci napominju da izbori nisu „održani u poštenim uvjetima“, a zabrinuti su zbog „navoda o raširenosti i sustavnosti prijevara koje su ugrozile integritet izbora u Srbiji“, što su u svojim primjedbama istaknuli i međunarodni promatrači čije finalno izvješće se očekuje do kraja veljače.