JAVIO SE PEJNOVIĆ

'Revizija utvrdila nepravilnosti i propuste, ali ne i nezakonitosti'

01.12.2015 u 20:16

Bionic
Reading

Predstojnik Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom (DUUDI) Mladen Pejnović izjavio je u utorak kako je državna revizija u mišljenju za prošlu godinu utvrdila nepravilnosti i propuste, a ni u jednom segmentu nije spomenula nezakonitosti, te poručio da DUUDI radi u skladu sa zakonom.

U pisanoj izjavi u povodu mišljenja revizije o poslovanju DUUDI-ja za 2014. godinu, Pejnović podsjeća da je sredinom veljače prošle godine Vlada donijela odluku da DUUDI preuzme bilance od svojih prednika.

'To je tijekom te godine i učinjeno sa stanjem u evidencijama kakve su već zatečene, te je za nas bilanca 2014. formirana kao početna situacija na kojoj treba u
sljedećim godinama puno raditi. Mi smo odmah dobili reviziju po toj početnoj, za nas nultoj godini. Deset inspektora je revidiralo naše poslovanje šest mjeseci', ističe predstojnik DUUDI-ja. Citira i navod iz mišljenja da su 'revizijom utvrđene slijedeće nepravilnosti i propusti', ističući da su iz DUUDI-ja na te nepravilnosti i propuste ukazivali cijelo vrijeme, posebno u Saboru pri diskusiji i donošenju Strategije upravljanja i raspolaganja državnom imovinom do 2017.

'I već tada je bilo jasno kakvo nasljeđe dobivamo', naglašava Pejnović.

Napominje i kako je revizija svoje mišljenje uputila Saboru, gdje će, sukladno zakonu, biti i raspravljeno. 'Nastojimo većinu ukazanih nepravilnosti i propusta ispraviti do te rasprave', kaže Pejnović.

'Neki portali i pojedinci uporno i zlonamjerno pokušavaju ukazane propuste i nepravilnosti prikazati kao nezakonitosti, što revizija ni u jednom segmentu nije ni spomenula. U ranijim razdobljima raznih nezakonitosti je bilo puno, poznati su postupci državnog odvjetništva ili sudova, od Fimi Medije, Spicea, Podravke, Hrvatske poštanske banke, Planinske, bojanja tunela pa sve do uzimanja novca za popijenu kavu. Toga kod nas nema i svoj posao radimo u skladu sa zakonom", zaključuje u svojoj izjavi Pejnović.  DUUDI je i krajem prošlog tjedan priopćio kako je nalaz državne revizije za prošlu godinu rezultat stanja koje je DUUDI zatekao od svojih prethodnika te kako su evidencije i dokumentacije tijekom ove godine uglavnom sređene.

Grabar-Kitarović zabrinuta nalazom Državne revizije

Ured predsjednice danas je priopćio kako je predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović u razgovoru s glavnim državnim revizorom Ivanom Klešićem izrazila zabrinutost zbog nepovoljnog mišljenja revizije o poslovanju Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom (DUUDI) te uvjetnog mišljenja za Ministarstvo zaštite okoliša i prirode.

'Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar- Kitarović primila je glavnog državnog revizora Ivana Klešića koji joj je predstavio izvješća o obavljenim revizijama za 2015. godinu. Poseban naglasak u razgovoru stavljen je na nepovoljno mišljenje revizije vezano uz poslovanje Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom i uvjetno mišljenje za Ministarstvo zaštite okoliša i prirode. Predsjednica Republike je izrazila zabrinutost nad predstavljenim nalazima revizije i utvrđenim nepravilnostima te svoje uvjerenje kako će nadležne institucije postupiti sukladno svojim ovlastima, štiteći interese Republike Hrvatske', navodi se u priopćenju Ureda predsjednice.

Revizija: financijska izvješća DUUDI-ja ne iskazuju objektivno i istinito poslovanje

Prema mišljenju Državnog ureda za reviziju, financijski izvještaji DUUDI-ja u značajnim odrednicama ne iskazuju objektivno i istinito rezultate poslovanja, te stanje imovine i obveza, a poslovanje u značajnom dijelu nije usklađeno sa zakonima i drugim propisima. Prema nalazu, evidentirana vrijednost dionica i udjela kojima upravlja DUUDI manja je za 16,6 milijardi kuna od vrijednosti iz Registra i obavijesti Središnjeg klirinškog depozitarnog društva (SKDD).

Pobrajajući utvrđene nepravilnosti i propuste u DUUDI-ju, državna revizija u izvješću uz ostalo navodi da nisu pouzdane evidencije o nekretninama kojima upravlja, a poslovne knjige ne osiguravaju podatke o stvarnom stanju imovine kojom DUUDI upravlja, a koja se odnosi na dionice i udjele u glavnici, nekretnine i potraživanja.

U poslovnim knjigama je evidentirana vrijednost dionica i udjela u glavnici u osam društava, umjesto u 58 društava i drugih pravnih osoba od strateškog i posebnog interesa. Iz navedenih razloga je u poslovnim knjigama evidentirana vrijednost dionica i udjela kojima upravlja DUUDI, manja za 16,6 milijardi kuna od vrijednosti iz Registra i obavijesti SKDD-a. Također, prema podacima iz Registra i SKDD-a, drugi državni imatelji imaju u vlasništvu dionice i udjele u glavnici 14 društava od strateškog i posebnog interesa kojima upravlja DUUDI, u vrijednosti 3,9 milijardi kuna, što nije evidentirano u poslovnim knjigama u izvanbilančnim zapisima, stoji u mišljenju Revizije.

Revizija upozorava i na to da su u 2014., bez primjene propisanih postupaka javne nabave, nabavljene usluge u vrijednosti 1,5 milijuna kuna, od čega se na usluge održavanja poslovnog kompleksa na Ksaveru odnosi 1,2 milijuna kuna, a ostatak na nabavu električne energije.