korupcija

Restart koalicija: Nikad gore pravosuđe, potrebna korjenita reforma

08.06.2020 u 15:12

Bionic
Reading

Čelnik Restart koalicije i predsjednik SDP-a Davor Bernardić u ponedjeljak je ocijenio da stanje u pravosuđu nikad nije bilo gore, za što je kriva Vlada koju je zbog sumnji na korupciju moralo napustiti pola ministara, tako da je Hrvatskoj potrebna korjenita reforma pravosuđa

'U Hrvatskoj situacija u pravosuđu nikad nije bila gora. Korupcija je znak i posljedica loše vlasti. Ne znam što bolje opisuje vlast u Hrvatskoj, činjenica da je zbog sumnje u koruptivne radnje moralo otići više od pola Vlade ili da se takva Vlada održavala na vlasti zahvaljujući političkoj korupciji, odnosno kupovanju zastupnika u Saboru', rekao je Bernardić.

SDP predlaže korjenitu reformu pravosuđa

Velika korupcija i loše pravosuđe idu ruku pod ruku. Podizanje javne svijesti o važnosti prijavljivanja korupcije mora ići usporedno s jačanjem institucija i učinkovitosti pravosuđa. Korupcija je prepreka razvoju naše zemlje i razlog socijalnom, ekonomskom i političkom nazadovanju. Zato SDP predlaže korjenitu, nikada veću reformu pravosuđa, koja kao ključni cilj ima vraćanje povjerenja građana u neovisnost sudstva i podizanje učinkovitosti sustava, najavio je.

'Intervenirat ćemo u postojeći sustav izbora sudaca i državnih odvjetnika i postrožiti njihovu stegovnu odgovornost, provesti informatizaciju pravosuđa i srediti zemljišne knjige. Kako bi vratili dignitet institucijama ojačat ćemo položaj USKOKA, PNUSKOKA, kao i pravo na pristup informacijama'.

Posebno važan mehanizam u borbi protiv korupcije i organiziranog kriminaliteta je oduzimanje imovine od počinitelja takvih kaznenih djela i provjera podrijetla imovine, zbog čega ćemo donijeti Zakon o podrijetlu imovine, izložio je Bernardić planove svoje koalicije, pozvavši građane da na izborima izaberu 'Hrvatsku bez korupcije'.

Predsjednik SDP-ova Savjeta za politički sustav Josip Kregar naglasio je važnost prevencije u borbi protiv korupcije. HDZ je pokazao visoku sposobnost uništavanja institucija, lišavajući ih njihove prave svrhe i birajući ljude koji će obezvrijediti smisao institucija.

Ključni stupovi prevencije korupcije trebali su biti Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa, a HDZ je potcjenjivački govorio o tom tijelu i radio sve da ospori njegove mogućnosti i nadležnosti. Mi smatramo da Povjerenstvo treba jačati svoju ulogu, poručio je.

Izdvojio je važnost povjerenika za informiranja i nužnost pristupa informacijama kao oblik prevencije korupcije. “Država nije njihova, ona pripada građanima pa oni imaju pravo znati što država radi”, kaže Kregar, a u praksi je suprotno - izbjegavaju se nadležnosti povjerenika i sprečava njegov rad.

  • +13
Restart koalicija predstavila reformu pravosuđa Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek

Čelnik SDP-ova Savjeta za ljudska prava, demokraciju i društveni razvoj Ivo Josipović istaknuo je da su oduzimanje nezakonito stečene imovine i utvrđivanje porijekla imovine stup borbe protiv korupcije. Provjera porijekla imovine mora biti jedan od prioriteta institucija, a posebno Porezne uprave, napomenuo je.

Kazne nisu efikasne bez oduzimanja nezakonito stečene imovine

Josipović smatra da čak ni stroga kazna za korupciju i mafijaštvo nije dovoljna ni efikasna bez oduzimanja imovine stečene kaznenim djelom, jer je nužno poslati moralnu poruku da se kriminal ne isplati i da društvo neće tolerirati nezakonito bogaćenje na teret građana.

To ponajprije treba vrijediti za političare i suce, jer upravo te dvije kategorije traže poseban režim i poseban nadzor podrijetla imovine. Stoga reforma pravosuđa podrazumijeva puno efikasniju provjeru sudačkog kadra jer sigurnosna provjera na početku sudačke karijere nije dovoljna. Treba provjeriti njegovo imovinsko stanje nakon tri, pet ili deset godina, smatra Josipović koji vjeruje da je ipak velika većina sudaca poštena.

Založio se za uvođenje kaznenog poreza i do 80 posto onima kojima se utvrdi nesrazmjer imovine, a ne mogu je opravdati. U Restart koaliciji predlažu i da Ministarstvo financija Saboru podnosi godišnji izvještaj o rezultatima ispitivanja podrijetla imovine.

SDP-ov zastupnik Peđa Grbin najavio je promjenu uvjeta za ulazak sudaca u sustav, sigurnosne promjene i tijekom mandata te osiguravanje stegovne odgovornosti onih koji donose odluke.

Najavio je i promjene u ovršnim postupcima, pri čemu bi se prešlo na e-ovrhe, smanjilo troškove ovrha, otplati glavnice dalo prednost pred zateznim kamatama, pojednostavljenje osobnog stečaja i reguliranje rada agencija za utjerivanje dugova.