NAKON PORAZA NA LOKALNIM IZBORIMA

Rekordno niska potpora saveznicima Angele Merkel

28.09.2011 u 19:16

Bionic
Reading

Potpora njemačkim Slobodnim demokratima (FDP), koalicijskim partnerima konzervativaca kancelarke Angele Merkel, pala je na dosad najnižu razinu, po rezultatima ankete objavljenim u srijedu, nešto više od tjedan dana nakon što je ta stranka poražena na lokalnim izborima

Po ispitivanju javnoga mišljenja, koje je za časopis Stern i televiziju RTL proveo Forsa institut, potpora FDP-u pala je na dva posto što je najniža zabilježana podrška toj stranci u povijesti anketa.

Prije dvije godine je FDP ostvario svoj najbolji izborni rezultat 14,6 posto. Ove godine, međutim, nije uspio prijeći izborni prag od pet posto za pet od sedam parlamenata njemačkih saveznih država.

Po rezultatima istraživanja, potpora kancelarkinoj koaliciji desnog centra pala je za jedan posto na 33 posto te za 15 posto zaostaje za socijaldemokratima (SPD) i Zelenima koji su zajedno prikupili 48 posto. U nacionalni parlament bi sa sedam posto glasova, po anketi, ušla i Piratska stranka koja je na berlinskim izvorima osvojila iznenađujućih devet posto glasova.