Oluja Julieta

Rekordne količine snijega na Balearima

28.02.2023 u 19:51

Bionic
Reading

Oluja Julieta u ovaj tjedan hara Španjolskom donoseći sa sobom velike količine snijega na sredozemno otočje Baleare, udare vjetra i temperaturu od -16 Celzijevih stupnjeva u središte zemlje

Baleari, otoci nasuprot istočne obale Pirenejskog poluotoka, poznati po blagoj i ugodnoj klimi zbog koje su postali raj za europske turiste, najteže su pogođeni, napose najveći otok Mallorca.

"Na nekim mjestima na sjeveru Mallorce palo je više od metra snijega u zadnja 24 sata na visini iznad 800 metara", rekao je glasnogovornik državne meteorološke agencije AEMET-a Ruben del Campo koji je dodao da je riječ o "nesvakidašnjoj" količini snijega.

Mallorcu je pogodio i jak vjetar čiji udari dosežu 117 km/h, izvijestio je AEMET, kao i obilna kiša, a tamošnja glasila pišu da je na mnogim mjestima palo više od 100 litara na četvorni metar.

Kiša je vjerojatno uzrok nekoliko odrona u Palmi de Mallorci, upravnom središtu otoka, a najveći je iza sebe ostavio rupu promjera osam metara i dubine četiri metra na gradskoj prometnici.

Snijeg je padao i u San Sebastianu, u Baskiji, na sjeveru zemlje i u Kataloniji, na sjeveroistoku, gdje su povišeni dijelovi Barcelone i priobalna naselja južno od katalonske prijestolnice osvanuli pod snijegom.

"Ovo je najveći snijeg od ožujka 2018." u Barceloni, rekao je Ruben del Campo.

U unutrašnjosti zemlje, glasoviti "trokut hladnoće", područje između Aragona i Castille poznato po oštrim zimama, opravdao je svoj naziv.

U gradu Molini de Aragon, u pokrajini Guadalajara, temperatura je u utorak ujutro pala na 16 stupnjeva ispod ništice, a nešto dalje, u Teruelu (Aragon), bilo je -11, javlja AEMET.

Campo upozorava da će "meteorološko proljeće" koje nastupa u srijedu 1. ožujka, početi s "temperaturama za pet do deset stupnjeva nižim od prosjeka u najvećem dijelu zemlje".