POP TV:

Rehn nudi ad hoc arbitražu s pet arbitara

14.04.2009 u 19:46

Bionic
Reading

Slovenska komercijalna televizijska postaja POP TV otkrila je u utorak navečer, pozivajući se na svoje izvore, pojedinosti iz zadnjeg prijedloga europskog povjerenika za proširenje Ollija Rehna Hrvatskoj i Sloveniji za deblokadu hrvatskih pristupnih pregovora i rješenje graničnog prijepora

LJUBLJANA - Kako navodi slovenska televizijska postaja, Rehn predlaže da Hrvatska i Slovenija do kraja ove godine riješe granično pitanje ad hoc arbitražom u kojoj bi se nalazilo pet arbitara.

Glavnog arbitra predložila bi Europska komisija, koji bi imenovao dva svoja pomoćnika, a po jednog arbitra imenovale bi stranke u prijeporu, Hrvatska i Slovenija.

Kako navodi POP TV, Slovenija u načelu prihvaća takav Rehnov prijedlog, ali se protivi zamisli da se hrvatski pristupni pregovori deblokiraju čim dvije vlade potpišu dogovor o ad hoc arbitraži.

Slovenska vlada prihvatila je stajalište da će deblokirati hrvatske pristupne pregovore tek kad dogovor o arbitraži potvrde oba parlamenta, javila je slovenska televizija.