METLA NA MARKOVU TRGU

Reforme u Otvorenom pomeo kamion Čistoće

09.11.2015 u 23:10

Bionic
Reading

Reforma gospodarsko-poreznog sustava, sustava javne uprave, pravosuđa, preustroj lokale i teritorijalne samouprave bit će ključni točke pregovora s kojima će Most izaći u pregovorima ispred SDP-a i HDZ-a, najavio je Robert Podolnjak iz Mosta gostujući u Otvorenom na HTV-u. Otvoreno, koje je kao i izbornu noć HTV organizirao na otvorenom na Markovu trgu, u jednom trenutku omeli su radnici Čistoće koji su kamionom došli pokupiti smeće ispred Vlade

Dodao je i da će izborni sustav biti jedna od točaka pregovora ,jer on smatra da nije dobar i da preferencijalno glasovanje nije ovakvo kakvo trebao biti.

Naveo je kako za preustroj lokale i teritorijalne samouprave postoji nekoliko paketa i modela koji bi se trebali realizirati u različitim vremenskim intervalima.

'Jedan treba usvojiti prije idućih lokalnih izbora do jeseni 2016. Pučkim rječnikom kazano, planiramo drastično smanjiti broj lokalnih dužnosnika u županijama, gradovima i općinama, ukidanjem zamjenika na svim razinama. To je otprilike manje 600 do 700 dužnosnika. Nakon toga slijedi ukidanje profesionalnih načelnika u većem broju općina do pet tisuća stanovnika. Predložit ćemo spajanje općinskih administracija s gradskim. To drastično košta. Teritorijalni preustroj županija nemoguće je napraviti u kratkom razdoblju. Najbolje reforme provedene su u Danskoj u četiri godine', kazao je Podolnjak.

Smatra da su županije preslabe, da teturaju i posjetio da su proračuni pojedinih županija manji od središnjih gradova u njima.

'Što županije mogu ako su gradovi jači? Regije treba definirati Ustavom i za to trebamo dobiti suglasnost građana', mišljenja je Podolnjak.

Željko Reiner
iz HDZ-a kazao je da se njegova stranka zalaže za reformu javne uprave.

'Krivo je pitanje koliko ćemo ljudi otpustiti, važno je da ona bude efikasnija', kazao je Reiner i dodao da bi HDZ pristao na manjinsku vladu, a da premijerski položaj nikad nije bio predmet nikakvog razgovora.

'Sasvim sigurno male općine nemaju smisla. Što se tiče županija, mislim drugačije, njih treba ojačati i dati im snagu, a s vremenom smo ih oslabili na račun gradova', kazao je Reiner.

Arsen Bauk (SDP) podsjetio je da je Sabor donio strategiju razvoja javne uprave do 2020. godine i da je HDZ glasao protiv nje.

'Dosta točka se nalazi u razvoju javne uprave. Teritorijalni preustroj države se spominje u strategiji. Kad sam išao u parlament, rekao sam da je najveća prednost i mana to što se ne kaže koji je najbolji preustroj pa neka ovo bude poticaj da se tema ponovno otvori', kazao je Bauk.

Jelena Pavičić Vukičević iz stranke Bandić Milan 365 istaknula je kako oni nisu opterećeni time tko će sastaviti vladu.

'Mi želimo participirati tako da naši projekti nađu put do realizacije. Nismo razgovarali o koaliranju, ali mislimo da se projekti poput besplatnih udžbenika moraju naći u agendi nove vlade', smatra Pavičić Vukičević.

Boris Miletić šef IDS-a ponovio je da koalicija s desnim strankama ne dolazi u obzir te da se IDS zalaže za decentralizaciju države. Za decentralizaciju i ustroj države u pet regija zagovarao je i Dragan Vulin iz HDSSB-a koji zbog lošeg rezultata svoje stranke ipak ne misli dati ostavku na mjesto predsjednika.

Milorad Pupovac
iz SDSS-a smatra da je decentralizacija samo jedan od stvari koju treba napraviti, ali drži da ako ne bude stabilne političke situacije, ništa se neće moći napraviti.

U jednom trenutku dok je trajala rasprava u kadar je ušao kamion gradske Čistoće koji je stigao je pred Vladu kako bi se utovario i odvezao smeće i ušao. Revni radnici, naravno, nisu se dali smesti dok su uvaženi gosti vodili rasprave o budućnosti države.