USTAVNE PROMJENE

Referendum o ulasku u EU samo u Hrvatskoj

29.09.2009 u 21:40

Bionic
Reading

Čelnici vladajuće koalicije su u Banskim dvorima razmotrili HDZ-ov prijedlog ustavnih promjena, a predsjednik saborskog Odbora za Ustav te vladine Radne skupine za ustavne promjene Vladimir Šeks nakon sastanka je izvijestio kako partneri moraju dodatno usuglasiti neka rješenja

Šeks je potvrdio kako HDZ predlaže da se o ulasku Hrvatske u EU na referendumu mogu izjasniti svi hrvatski državljani, ali da će morati doći na biračka mjesta u Republici Hrvatskoj, te da se neće moći glasovati izvan Hrvatske.

Na primjedbu SDSS-ovca Milorada Pupovca, koji je novinarima kazao kako bi takvo rješenje onda trebalo primjenjivati i na druge izborne procese, Šeks je odgovorio kako je referendum o EU specifičan.

Sabor neće birati članove DSV-a

Obrazlažući HDZ-ov prijedlog novog načina izbora Državnog sudbenogvijeća (DSV), Šeks je objasnio kako bi to tijelo trebalo imati 11članova - od kojih sedam iz sudbene vlasti, dva iz reda sveučilišnihprofesora te dva iz reda zastupnika, i to jedan iz pozicije jedan izopozicije.'Članove DSV-a više ne bi birao Hrvatski sabor, negobi se zakonom utvrdilo, primjerice, da sudbena vlast u okviru svojeorganizacije izabere sedam članova DSV-a iz reda sudaca. Hoće li tobiti na općoj sjednici, uz konzultacije s drugim dijelovima sudbenevlasti, to će se urediti zakonom', objasnio je Šeks.

"Kod referenduma se radi o specifičnoj situaciji. Svaka zemlja, sukladno svojim prilikama, nastoji olakšati donošenje odluke na referendumu i smanjiti moguća eurofobična iznenađenja", istaknuo je Šeks.

Pupovac je imao primjedbu i na predloženu referendumsku većinu, jer smatra da je 1,1 milijun birača premalo da bi odluka o ulasku u EU bila valjana.

Predsjednik Odbora za Ustav te vladine Radne skupine za ustavne promjene Šeks, međutim, naglašava kako je riječ samo o prijedlogu, koji će se još usuglašavati te da rješenje po kojem je za uspjeh referenduma potrebna natpolovična većina ukupnog broja birača, uz Hrvatsku, imaju još samo Litva i Letonija

Podsjetio je i da nije riječ samo o ustavnim promjenama vezanim uz EU, nego i o uvođenju jednako dostupnog i besplatnog općeg obrazovanja, vraćanju Bošnjaka i Slovenaca u preambulu Ustava RH te o odredbi o nezastarijevanju kaznenih djela počinjenih u procesu pretvorbe i privatizacije.

Među promjenama koje bi trebale omogućiti ulazak Hrvatske u Europsku uniju, Šeks je istaknuo da Ustavom RH treba omogućiti izručivanje hrvatskih državljana pravosudnim tijelima članica EU, nakon ulaska Hrvatske u EU.

Objasnio je i da postoji mogućnost izručivanja hrvatskih državljana i tijelima zemalja koje nisu članice EU, na temelju međudržavnih ugovora.

"Što se tiče ovih drugih međudržavnih ugovora koje će Hrvatska potpisati nakon ustavnih promjena sa zemljama koje nisu članice EU, tu će biti isključena sva kaznena djela koja mogu mirisati na politiku, na politički motivirana kaznena djela, ili kaznena djela vezana na ratove i sukobe na području bivše Jugoslavije", naglasio je Šeks.

Šeks je najavio je kako će se koalicijski partneri još jednom sastati na istu temu, a očekuje da će usuglašene promjene Vlada RH Hrvatskom saboru poslati u iduća dva tjedna.

Ako to želi, svoj prijedlog ustavnih promjena može podnijeti i parlamentarna opozicija, a njihov bi se prijedlog onda u parlamentarnoj proceduri sastao s vladinim, dodao je Šeks.