mišljenje zastupnika

Reakcije na ostavku Vanje Marušić: 'Visi u zraku je li tu bilo kaznenog djela'

19.04.2023 u 11:23

Bionic
Reading

Brojne reakcije u Hrvatskom saboru na ostavku ravnateljice USKOK-a Vanje Marušić. DORH je priopćio da je glavna državna odvjetnica Zlata Hrvoj-Šipek zaprimila njezin zahtjev za prestanak rada "iz osobnih razloga".

Iza svega stoji prometna nesreća vozača Vanje Marušić koju je imao sa službenim automobilom. Nastala je materijalna šteta koju je namirio - USKOK, što nije bilo prijavljeno DORH-u. Ostavku je od Marušić zatražila glavna državna odvjetnica, prenosi HRT.

'Logičan slijed događaja - ako se to dogodilo, ispravno je što je gospođa Marušić podnijela ostavku, ali ono meni osobno visi u zraku ima li tu i počinjenja kaznenog djela. Ne mislim na gospođu Marušić, nego na njezinog vozača, to se u medijima ne spominje. I naravno, da li je tu bilo zataškavanja, što onda čini još jedno kazneno djelo', rekao je Dario Hrebak, Klub zastupnika HSLS-a i nezavisnog zastupnika Vladimira Bileka.

'Naravno da si svatko racionalan postavlja pitanje: što su DORH i USKOK svojim kontrolnim mehanizmima radili svo to vrijeme, što je radila policija i je li uopće bila na očevidu, a radi se o poprilično velikoj šteti na autu, kako je uopće gospođa Marušić unatoč tome dobila novi mandat jer se to navodno dogodilo 5 mjeseci prije', rekao je Mišel Jakšić, Klub zastupnika SDP-a.

Vanja Marušić Izvor: Pixsell / Autor: Matija Habljak/PIXSELL

'Znamo da je bilo neslaganja i da sama glavna državna odvjetnica nije dala zeleno svjetlo za proširenje istrage u slučaju Rimac na neke druge visoke dužnosnike. Zapravo, pitanje na koje ja mislim da se danas mora dobiti odgovor je: da li su i ti različiti pogledi, odnosno, neslaganje oko toga kako voditi slučajeve korupcije imalo utjecaja na ovu ostavku', rekla je Ivana Kekin, Klub zastupnika Možemo!

'Oporba od nas traži neku mistiku, a neće komentirati činjenicu koja je loša, koja je grozna: da netko koristi državni novac da bi sanirao štetu koju je on skrivio u privatno vrijeme', rekao je Hrvoje Zekanović, Hrvatska demokršćanska stranka.