ZRINKA PALADINO

Razotkrila je Bandićevu muljažu oko Cvjetnog, a sad ukazuje na novi problem

16.12.2016 u 06:30

Bionic
Reading

Obnova Vitićeva kompleksa u Zagrebu, od 2005. zaštićenog spomenika kulture, koja je započeta u siječnju ove godine, a trebala bi biti zgotovljena u rujnu 2017., zapinje u nekim bitnim stavkama, doznajemo od Zrinke Paladino, zamjenice pročelnika gradskog Zavoda za zaštitu spomenika kulture i prirode. Zbog nelegalne intervencije na terasi desetog kata nebodera, kojom je oduzet dio zajedničkih prostora zgrade za potrebe jednog stanara, prekinut je i protupožarni put između dvaju posljednjih katova građevine pa se na posljednji, jedanaesti kat nebodera može doći samo dizalom

‘Uređenje nebodera ide svojim tijekom, na južnoj strani, koja je bila najzahtjevnija, u tijeku je postava grilja, istočni dio je obnovljen, u tijeku su radovi i na sjevernoj strani, a ono što se javlja kao problem  zapadni je dio. Naime, na desetom katu stanar sa stanom od dvadesetak kvadrata u vlasništvu proširio se i na dio zajedničkih prostora i terase te je sada u korištenju šezdesetak kvadrata, dio kojih prostora je natkrio kosim krovom prema zapadnom pročelju, zbog čega se neće moći objesiti skela, kako bi se i to pročelje riješilo poput već gotovog istočnog. Riječ je o nelegalnoj nadogradnji koja se ne vidi s ulice, a za nju je izdan i inspekcijski nalog za rušenje’, pojasnila je Paladino.

O svemu je, kaže, još početkom rujna mailom obavijestila gradonačelnika Milana Bandića i zamolila ga za sazivanje sastanka s Uredima za socijalu i branitelje kako bi se situacija, jer je u pitanju bolesni stanar, ranjavani branitelj iz Domovinskog rata, koji se nema gdje iseliti, riješila nekim zamjenskim stambenim rješenjem.

‘Molba je, međutim, samo primljena na znanje i prepuštena je postupanju nadležnih inspekcija, što podrazumijeva skoro rušenje. Želim istaknuti kako je postupati u skladu sa Zakonom nužno i jedino moguće, ali u nekim slučajevima nevolje se mogu ublažiti ljudskim pristupom i razumijevanjem, što se u ovom slučaju zanemarilo i posljedice bi mogle biti teške’, istaknula je Paladino.


Vjeruje da Grad ima dovoljno stanova u svom vlasništvu kako bi se pitanje branitelja koji se nelegalno proširio moglo riješiti na prihvatljiv način, a Grad bi tako postao vlasnikom i jednog manjeg stana u atraktivnom kulturnom dobru.

Drugi je problem, napominje, činjenica da dva različita izvođača na jednom kulturnom dobru s dva ulaza izvode radove.

‘Zgradu u Laginjinoj 9 obnavlja kvalitetan izvođač i stvari teku u redu, a na Laginjinoj 7 imamo izvođača s upitnim garancijama i licencama, kojima je trebao udovoljiti da bi dobio posao, koji je potkapacitiran i osposobljenošću i radnicima. Nebrojeno je predstavki i mailova otišlo na adresu pročelnika Ureda za prostorno uređenje i graditeljstvo, nažalost, bez rezultata’, kazala je Paladino.

Paladino je široj javnosti postala poznata nakon što je u listopadu javno istupila i otkrila kako je izdana dozvola za podignutu, a zatim i srušenu terasu poduzetnika Tome Horvatinčića na Cvjetnom trgu, a nakon toga upozorila je i na nepravilnosti vezane uz gradnju nebodera na rubu maksimirskog parka. Dva mjeseca nakon istupa, za tportal kazala je da joj nije žao zbog toga, ali i da je za posljedicu imala zabranu pristupa ispisima predmeta iz zavodske baze.

‘Odluku o zabrani i o njezinoj zakonskoj utemeljenosti po mom pismenom upitu pročelnik Silvije Novak ipak je na kraju povukao', rekla je Paladino, ali dodaje da je doživjela i neke veće neugodnosti od kolega najbližih pročelniku koji su se osilili.'Bliski ljudi mi savjetuju da ne odustajem i da se ne živciram jer sam takvu reakciju nakon argumentiranih istupa jedino i mogla očekivati. Ako mi se, kao pojedincu bez stranačke pripadnosti pa samim time i bez aktivne političke zaštite, nešto u međuvremenu ipak ne ‘namontira’, pretpostavljam da ću na radnom mjestu uspjeti ‘preživjeti’ do lokalnih izbora u svibnju. Ako postojeća garnitura upravljača Zagrebom dobije još jedan mandat povjerenja, planiram se povući s radnog mjesta i zaštitu grada prepustiti onim podobnim stručnjacima’, zaključila je Paladino.

451131 ,455019 ,456027 ,455705