KARAMARKO NA 'GOSTUJUĆEM TERENU'

'Razočaran sam što je Josipović pristao braniti laž'

  • Autor: Karmen Mrkić
  • Zadnja izmjena 23.10.2012 19:21
  • Objavljeno 23.10.2012 u 17:00
Tomislav Karamarko u Rijeci

Tomislav Karamarko u Rijeci

Izvor: Pixsell / Autor: Goran Kovacic

Tomislav Karamarko, šef HDZ-a, koji je nedavno ostao bez dvije osobe u vrhu sigurnosno-obavještajnih službi, boravio je danas u Rijeci gdje je održan sastanak predsjedništva stranke, zatvoren za javnost. Ipak, na zahtjev brojnih novinara, u pauzi je odgovorio na niz pitanja vezanih za aferu prisluškivanja

'Želimo da doista dođemo do prave istine, i to do najsitnijih detalja. Odbor vrlo često i ne može doći do prave istine u nekim situacijama jer možda nema ljudi koji su iz struke. Mislim da povjerenstvo ima veću moć jer ima pravo saslušanja svih aktera', rekao je Tomislav Karamarko, upitan zašto smatra da treba osnovati istražno saborsko povjerenstvo pored postojećeg odbora čiji je član.

Rekao je da je dobio informaciju iz Zagreba da je njihov prijedlog odbijen, ali da je to i očekivao. 'Treba se sakriti istina pa se sad malo komešaju, ne znaju što bi pa odbijaju takvu mogućnost, no mi ćemo apsolutno inzistirati na tome', dodao je.

Na pitanje inzistira li još na ostavkama, budući da takvi kriteriji nisu važili za njega u slučajevima atentata počinjenih u njegovom mandatu, Karamarko je odgovorio da su to fantastične teorije i da je to neusporedivo.

'O čemu mi pričamo? U svijetu se, nažalost, događaju atentati i svakojake stvari, a vi to sad uspoređujete sa zlouporabom službe, policijskog USKOK-a, koji ilegalno izlistava vrh službe koja sudjeluje u međunarodnim organizacijama. Je l' vi znate koga su oni sve izlistali izlistavajući Josipa Buljevića. I da bi opravdali svoje nezakonite radnje, oni Buljevića proglašavaju kriminalcem. To je nevjerojatno', ustvrdio je, a jučerašnju press konferenciju Josipovića i Milanovića nazvao sramnom.

Komentirao je i optužbe iz SDP-a kako je HDZ imao uvid u izvješća: 'Ma mogu oni raditi i pričati sad što hoće, navikli smo na to, ali to ništa ne znači. Njima je dokazano da su zloupotrebljavali, odnosno bit će dokazano, što mi u visokom postotku pretpostavljamo. Ja sam član Odbora za nacionalnu sigurnost i imam na uvid neke dokumente.'

Karamarku nije logično da se čovjeka koji je otkrio zloupotrebu isti dan smijeni. 'Ako je nadzor zaključio da nije bilo nikakvih zlouporaba, zašto su ga smijenili', pita se šef HDZ-a, 'a ako je bilo zlouporaba, a taj ih je čovjek otkrio, trebao je biti pohvaljen, a ne smijenjen', komentirao je smjenu Petra Miševića, čelnika Ureda Vijeća za nacionalnu sigurnost.

'Bojim se da neće sada navaliti na Miševića da je on konstruirao izvješće. Međutim, tu se spremaju još neki drugi problemi koji će uskoro biti otkriveni, prema tome bolje im je da se lagano spremaju za ostavke i spremaju javnost da su neke ostavke nužne, a ne da idu braniti ono što je nezakonito. To stvara jako ružnu sliku o ovoj vlasti i razočarao sam se što je predsjednik Josipović onako reagirao i pristao braniti laž', kazao je Karamarko.

Upitan bi li dao ostavku da je bio na mjestu ministra Ranka Ostojića, rekao je da bi ministar morao razmisliti o tome ako je znao što se događa, no i da je u tom slučaju i premijerovo mjesto u pitanju.

Raspuštanje nekoliko stranačkih ogranaka, prema njegovim riječima, dogodilo se kako bi konsolidirali te organizacije, a novinare je zanimalo i je li HDZ spreman u Rijeci za borbu protiv SDP-a.

HDZ će biti spreman i u Rijeci i u cijeloj Hrvatskoj nanijeti poraz ovakvom SDP-u', uvjeren je šef stranke, koji o gradonačelničkim kandidatima ipak još nije htio govoriti. 'Pojavljivat će se mnoga nova mlada lica, a otkrit ćemo ih kad nama to bude najpotrebnije i kad budemo smatrali da nam je najkorisnije', zaključio je Karamarko.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi