vremenska prognoza

Razdoblje nevremena nije gotovo, Dragojlović i Brzoja otkrivaju kada dolazi novo

30.07.2023 u 23:16

Bionic
Reading

Iako nedjeljno nevrijeme nije bilo toliko jako kao ono prije nešto više od tjedan dana, ipak su ga neki dijelovi sjevernog Jadrana i unutrašnjosti dosta osjetili. No, razdoblje nestabilnog vremena s grmljavinskim pljuskovima nije gotovo

Prognostičar Dragoslav Dragojlović u središnjem Dnevniku HTV-a rekao je kakva su meteorološka očekivanja za kolovoz, a otkrio je i kada se očekuje prvo sljedeće nevrijeme nad Hrvatskom.

'Imamo jak signal da bi u prvoj polovici mjeseca temperatura zraka mogla biti čak malo niža od prosječnih vrijednosti za ovo doba godine, ali isto tako oborina će biti nejednoliko raspoređena. Tako da će mjestimično biti u obliku lokalnih pljuskova i grmljavine, pa postoji jak signal da će mjestimično biti čak oborina i više od prosjeka za doba godine. Druga polovina kolovoza čini se da bi bila oko prosječnih vrijednosti, znači i po temperaturi zraka i po oborini. Ne smijemo isključiti opet moguća lokalna nevremena', rekao je Dragojlović te naveo kako je moguće da se novo nevrijeme nadvije nad Hrvatsku u razdoblju od tjedan ili dva, ali da jedno nevrijeme dolazi već u srijedu te da bi potkraj tjedna moglo biti izraženijih pljuskova i grmljavine.

  • +9
Novo nevrijeme praćeno jakom kišom zahvatilo Zagreb Izvor: Pixsell / Autor: Marko Prpic/PIXSELL

Meteorolog Darijo Brzoja za Dnevnik Nove TV je opisao kakvo je nevrijeme bilo u nedjelju ujutro na Kvarneru, ali je također govorio i o tome što nas čeka sljedećih dana.

  • +43
Nevrijeme poharalo Novigrad i okolicu Izvor: Cropix / Autor: Goran Sebelic

'Za razliku od nevremena koje se dogodilo prije dva tjedna, ovo danas je bila uobičajenija oluja. One se kod nas događaju svake godine. Lokalno je na sjevernom Jadranu palo 50-ak litara kiše, a bilo je i bujičnih urbanih poplava, ali to se također kod nas događa', rekao je Brzoja te otkrio meteorološka očekivanja za tjedan koji počinje.

Izvor: Pixsell / Autor: Dubravka Petric/PIXSELL

'Bit će dosta sunčana vremena, prije svega u Dalmaciji. Međutim, sredinom tjedna na sjeverni Jadran i u unutrašnjosti stiže promjena vremena te može biti lokalnih pljuskova i grmljavine', rekao je Brzoja.