TERORIZAM I ORUŽJE

Razbijena nasilna secesionistička skupina u Italiji

02.04.2014 u 20:04

Bionic
Reading

Talijanske snage reda su uhitile 22 osobe, pripadnike skupine koja se zauzimala za odcjepljenje pokrajine Veneta i planirala nasilne akcije pokušavajući bager preurediti u tenk.

Te osobe, kao i još dvije koje su u kućnom pritvoru, sumnjiči se za 'terorizam, izradu i posjedovanje oružja', po priopćenju talijanskih karabinjera, za što im prijeti kazna do 15 godina zatvora.

Optuženici su pokušali preurediti bager u tenk, dodajući mu zaštitne metalne dijelove i kupolu s oružjem, ali su uhićeni prije nego su završili s preuređenjem.

Ta secesionistička organizacija pod nazivom Savez okupljala je separatiste iz Veneta, Lombardije i sa Sardinije. Njezina logistička baza bila je u Casale di Scodosiji, gradiću s 5.000 stanovnika, 90 kilometara jugozapadno o Venecije, gdje je pronađen 'tenk'.

Po navodima karabinjera, neki članovi Saveza su 'pokušavali nabaviti lagano oružje preko albanskog krim-miljea'.

Planirali su izvesti veliku akciju na Trgu svetog Marka u Veneciji, 'uz sudjelovanje više stotina ljudi, među kojima i naoružanih'.

Među uhićenima je i Franco Rocchetta, bivši parlamentarni zastupnik i bivši član autonomaške stranke Sjeverne lige.

Policija dodaje da su secesionisti već predvidjeli otvaranje 'veleposlanstava' u 'prijateljskim zemljama poput Srbije i Švicarske kako bi dobili međunarodno priznanje'.