NAJAVLJENA KONTROLA

Ravnateljica DZS-a otkrila kako će provjeravati podatke iz popisa stanovništva i mora li popisivač ući u stan

01.09.2021 u 23:54

Bionic
Reading

Lidija Brković, ravnateljica Državnog zavoda za statistiku (DZS) kazala je u RTL Direktu da se upitnik za popis stanovništva sastoji od tri dijela te da je koncipiran tako da su sva pitanja jednostavna. Popisivači će prosječno zaraditi između 5 i 6 tisuća kuna, po učinku

Svi građani RH koji koriste sustav e-Građani moći će se samostalno potpisati. Dovoljno je da jedan član kućanstva pristupi sustavu e-Građani, on će biti referentna osoba koja će popisati ostale osobe u kućanstvu, rekla je Brković u RTL Direktu.

'Popisivač će obići sva kućanstva. Osoba koja se samostalno popiše u prvoj fazi, na završetku uspješno završenog popisivanja dobit će kontrolu šifru koju će slikati ili isprintati i dati popisivaču. Ne mora popisivača ni primiti u kuću, dovoljno je da mu da kontrolnu šifru'.

Neki demografi sumnjaju u vjerodostojnost popisa jer roditelj može reći da dijete živi u kućanstvu, iako je to dijete odselilo u inozemstvo.

'Popis se temelji na izjavi i popisivač nema pravo sumnjati u njegove podatke. Zavod je taj koji ima mogućnost tijekom obrade podataka, imamo na raspolaganju određene administrativne izvore podataka i sve ćemo kontrolirati', najavila je ravnateljica.

'Zadatak popisivača je obići sva kućanstva i popisati osobe koje se nađu u tom kućanstvu. Ukoliko su se u prvom krugu samostalno potpisale moraju preuzeti kontrolu šifru. Što se tiče uključivanja struke, krajem 2018. sav popisni upitnik i pitanja poslana su na više od 50 adresa gdje je uključena znanstvena zajednica i relevantne institucije i svi su imali priliku izreći mišljenje', dodala je Brković.

Zanimljivo da u upitniku nema pitanja o broju nekretnina u vlasništvu osobe ili kućanstva.

'To je popis koji popisuje stan, kućanstvo i osobu, ne imovinu. Naši građani mogu biti mirni. Svi naši podaci su statistička službena tajna, ne damo ih nikome. Niti jedan pojedinačni podatak iz DZS ne može izaći u pojedinačnom obliku, objavljuju se o agregiranom obliku i zaštićeni su temeljem Zakona o službenoj statistici. Građani mogu biti poputno mirni što se tiče zaštite podataka'.

Što se tiče DZS-a, procjenu rade dvaput godišnje. 'Zadnja je da nas ima 4.000.036.  Moram reći da su to podaci koje dobivamo na temelju prošlogodišnjeg popisa. Imamo pristup svim administrativnim izvorima.'

Na zadnjem popisu, kod izjašnjavanja o nacionalnosti bilo je i Hajdukovaca... 

'Bilo ih je četiri. Dinamovce nisam provjeravala'.