JANŠA SURADLJIV

'Ratificirat ćemo vam Pristupni ugovor u roku od mjesec dana!'

07.03.2013 u 15:00

Bionic
Reading

Slovenski premijer Janez Janša potvrdio je u četvrtak na konferenciji za novinare da je slovenska vlada potvrdila memorandum vlada Slovenije i Hrvatske koji se odnosi na pitanje Ljubljanske banke i postupak ratifikacije hrvatskog pristupnog ugovora u slovenskom parlamentu koji će, prema procjenama, biti okončan u roku od oko mjesec dana.

"Slovenska vlada danas je potvrdila memorandum, odnosno sporazum dviju vlada kojim se pitanje u hrvatski javni dug preuzetih deviznih depozita bivše Ljubljanske banke Zagreb ponovo vraća u okvir rješavanja prema sukcesijskom sporazumu sljednica bivše Jugoslavije", rekao je Janša na konferenciji za novinare nakon sjednice vlade.

On je dodao da sporazum, koji će u ponedjeljak u Mokricama potpisati s hrvatskim premijerom Zoranom Milanovićem, predviđa da se zaustave svi postupci pred hrvatskim sudovima protiv Ljubljanske banke i da se ne otvaraju novi.

Janša je rekao da je Slovenija sporazumom postigla ono što je bio njen interes, a to je da se pitanje Ljubljanske banke vrati u okvir sukcesijskih pregovora, dok je Hrvatska postigla da u Sloveniji bude što prije završen postupak ratifikacije njenog pristupnog ugovora s Europskom unijom.

Slovenska vlada će nakon potpisivanja sporazuma u ponedjeljak tijekom tjedna sporazum sama i ratificirati, vjerojatno u srijedu, za što je ovlaštena jer nije potrebna ratifikacija u parlamentu. Istoga dana slovenska vlada poslala bi u proceduru u parlament prijedlog zakona o ratifikaciji hrvatskog pristupnog ugovora s Europskom unijom.

Budući da oko ratifikacije hrvatskog pristupnog ugovora sada postoji visok stupanj suglasnosti stranaka u parlamentu, Janša je iznio očekivanje da cijeli postupak ratifikacije može trajati oko mjesec dana i da je realno očekivati da će slovenski parlament idućeg mjeseca hrvatski pristupni sporazum konačno ratificirati.

Postupak će početi odmah nakon što slovenska vlada ratificira memorandum o Ljubljanskoj banci, a ratifikacija pristupnog ugovora u slovenskom parlamentu bit će završena kad slovenska vlada dobije diplomatsku notifikaciju da je sporazum o Ljubljanskoj banci ratificiran i u Hrvatskoj, rekao je Janša na konferenciji za novinare.


Dodao je da će ratifikacija hrvatskog pristupnog ugovora u Sloveniji biti i konačna suglasnost na hrvatsko članstvo u Europskoj uniji, s obzirom da je o tome u Sloveniji nakon sporazuma o Ljubljanskoj banci postignuto političko suglasje. Postupak ratifikacije od njegova početka do završetka realno može potrajati najviše 30-ak dana, ocijenio je Janša.

Na pitanje kada bi moglo doći do konačnog rješenja pitanja deviznih depozita Ljubljanske banke s obzirom da tekst memoranduma govori da se sudski postupci protiv Ljubljanske banke zaustavljaju do postizanja konačnog rješenja koje se očekuje u okviru sukcesije, Janša je rekao da to može trajati nekoliko godina, ali ne i vječno, jer praksa kod rješavanja sukcesijskih pitanja pokazuje da države sljednice lakše rješavaju pitanja koja su vezana na materijalna sredstva sukcesije nego na neka druga pitanja, kao što su granična.