USS Milius

Rastu napetosti SAD-a i Kine: Američki razarač ulovljen u kineskom moru

23.03.2023 u 09:08

Bionic
Reading

Kineska vojska priopćila je u četvrtak da je uočila i ispratila američki razarač koji je ilegalno ušao u vode oko Paracelskih otoka u Južnome kineskom moru

U priopćenju vojska kaže da je razarač s navođenim projektilima USS Milius upao u kineske teritorijalne vode narušavajući mir i stabilnost na prometnom plovnom putu.

"Naše snage bit će na visokom stupnju pripravnosti sve vrijeme i poduzet ćemo sve nužne mjere za odlučnu zaštitu svojeg suvereniteta i sigurnosti te stabilnosti u Južnome kineskom moru", rekao je Tian Junli, glasnogovornik kineskoga južnog zapovjedništva.

Američka mornarica u četvrtak je osporila priopćenje kineske vojske rekavši da je razarač izvodio "rutinske operacije" u Južnome kineskom moru te da nije otjeran.

"Sjedinjene Države nastavit će letjeti, ploviti i djelovati gdjegod dopuštaju međunarodni zakoni", navodi se u priopćenju Sedme flote američke mornarice.

Napetosti između SAD-a i Kine porasle su u tom području.

Sjedinjene Države  podupiru saveze u azijsko-pacifičkom području nastojeći se suprotstaviti kineskoj asertivnosti u Južnome kineskom moru i Tajvanskom tjesnacu dok Peking nastoji napredovati u svojim teritorijalnim težnjama.