strah diljem hrvatske

Ogulinu prijeti nova poplava, uz interventnu policiju stigli i vojnici s amfibijom

19.09.2017 u 18:37

Bionic
Reading

U pomoć Ogulinu i njegovim stanovnicima koji su ugroženi poplavama poslano je još 67 pripadnika Oružanih snaga RH, zajedno s potrebnom tehnikom, amfibijom i dvije labudice, priopćeno je u utorak navečer iz Ministarstva obrane RH. Voda je nabujala i u Varaždinskoj županiji, oprez vlada u karlovačkom kraju, a s posljedicama poplava bori se još uvijek i Zadar

Stanovnicima Ogulina koji je ugrožen poplavama zbog obilnih kiša, od nedjelje pomažu i Namjenski organizirane snage Hrvatske kopnene vojske koje čine pripadnici Gardijske mehanizirane brigade, Gardijske motorizirane brigade i Inženjerijske pukovnije.

Na teren je navečer stiglo 67 pripadnika OSRH zajedno s amfibijskim vozilom, kombiniranim vozilom za utovar i kamionima-labudicama koji služe za prijevoz vreća. Do sada su pripadnici OS RH napunili pijeskom više od 6000 vreća, a samo do utorka distribuirali su ih više od 4000 na najugroženija gradska područja Ogulina. Također, u ugroženim kućama vojska pomaže pri premještanju i spašavanju privatne imovine građana, navode iz MORH-a.

Ivan Luketić, vatogasni zapovjednik Ogulina, najavio je da se može očekivati izlijevanje.

'Nadamo se da to neće biti naglo kao zadnji put. Distribuiraju se vreće. Štite se vitalni objekti kao trafostanice. Sve je donekle pod nadzorom. Moramo biti oprezni jer priroda kažnjava svaku našu grešku. Građani moraju pratiti stanje na terenu i biti u kontaktu s vatrogascima. Naš je posao ako bude potrebno izmjestiti nekoga s čamcem.

Po potrebi pomagat ćemo. Kad voda izađe teško je reagrati jer nema ispumpavanja dok voda ne počne stagnirati. Građani moraju vidjeti kako je bilo prošli put. Sad dok imaju vrmena moraj podići aparate i namještaj. Neka prate medije, vodostaj... Vjerojatno će do nekog izlijevanja doći, ali je bitno da ne ide onakvom brzinom. Do nekih kuća u nižem dijelu će i doći vjerojatno', kazao je Luketić, prenosi N1.

U pet ugroženih mjesnih odbora podijeljeno i postavljeno dodatnih 1.500 vreća s pijeskom, a u dogovoru s Hrvatskim vodama i Hrvatskom elektroprivredom (HEP) postavljeno je 1.200 vreća za zaštitu dvije transformatorske stanice ključne za opskrbu grada Ogulina električnom energijom.

Vojnici u suradnji s vatrogascima i predsjednicima ugroženih mjesnih odbora i dalje distribuiraju vreće s pijeskom i plastičnu foliju za gradnju obrambenih nasipa, a u vojarni Sveti Petar pune se nove vreće s pijeskom kako bi održavali zalihu na razini 3.000 komada.

Ravnateljstvo policije ranije je izvijestilo da na područje Ogulina šalje četiri posade interventne policije s čamcima za spašavanje, čime će se 25 dodatnih interventnih policijskih službenika pridružiti redovnim policijskim snagama na terenu, priopćeno je iz MUP-a. Policijski službenici bit će na raspolaganju građanima, odnosno pružat će pomoć u spašavanju ili u drugim potrebama građana na području zahvaćenom poplavom. 

  • +39
Ogulin: Obilna kiša i visoki vodostaj rijeke Dobre poplavili su središte grada Izvor: Pixsell / Autor: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Jedan dio vatrogasaca, spašavatelja HGSS-a i Hrvatskog crvenog križa i dalje pomaže građanima na terenu, a dio ih je pušten kućama da se odmore prije eventualnog naleta nove veće bujice.

Gradonačelnik Ogulina Dalibor Domitrović najavio je da će proglasiti elementarnu nepogodu, te na svojoj Facebook stranici izdao upute za stanovnike poplavljenih područja. 

'Kiša nemilice pada, a rijeka Dobra dostiže kritičnu visinu, dotok vode je toliki da sustav to ne može primiti i dolazi do punjenja korita rijeke, a nakon toga kreće izlijevanje i ugroza stanovništva', rekao je večeras Domitrović, procjenjujući da će se Dobra izliti iza ponoći, a najugroženiji dijelovi grada su Kirasići, Podvrh, Žegar, dio centra grada, naselje Struga...