ODGOVORNOST NA POSLODAVCIMA

Raste broj ozljeda na radu u Hrvatskoj, evo gdje ih je registrirano najviše

24.10.2018 u 13:34

Bionic
Reading

Već je tri godine broj ozljeda na radu u porastu, a prošle je godine, prema podatcima Hrvatskog zavoda za zaštitu zdravlja i sigurnost na radu (HZZZRS), bio 17.768, zbog čega je svakog dana izostalo 2627 radnika.

Te je podatke iznio ravnatelj HZZZRS-a Vitomir Begović na konferenciji za novinare uoči dvogodišnje kampanje 'Zaštita na radu je prva', a u sklopu programa 'Otvorena vrata Zavoda za unapređivanje zaštite na radu', koji je u srijedu organiziran u suradnji s HGK - Županijskom komorom u Sisku.

Budući da se u Hrvatskoj premalo zna o zaštiti na radu, kampanja će, najavio je Begović, obuhvaćati i edukaciju najmlađih od vrtićke dobi, a posebna će pozornost biti usmjerena prema edukaciji učenika strukovnih škola.

'Zaštita na radu je osnovno ljudsko pravo regulirano zakonom, a odgovornost za njegovu provedbu imaju poslodavci. Država pak mora štititi pravo zaštite radnika inspektoratom. Činjenica je da u Hrvatskoj nedostaje inspektora rada jer je riječ o neatraktivnim poslovima', rekao je Begović.

Iznio je podatak da je najviše ozljeda na radu prijavljeno kad je riječ o opskrbi vodom i uklanjanju otpadnih voda, gdje je stopa 23,04. 'U djelatnosti zdravstvene zaštite stopa je 18,38, prerađivačkoj industriji 17,86 itd. Prema stopi ozljeda na radu prednjači Osječko-baranjska županija, a slijede Požeško-slavonska, Sisačko-moslavačka i Zagrebačka', rekao je Begović.

U kampanji se posebna pozornost usmjerena prema postupku s opasnim tvarima jer je zapaženo da su opasnost i broj oboljelih od kancerogenih bolesti također u porastu.

Od ukupnog broja prijavljenih (i priznatih) nesreća na radnome mjestu dogodilo ih se 14.431, a na putu prema poslu i obratno, što se u Hrvatskoj također priznaje kao ozljeda na radu, njih 3347. Budući da je i broj smrtnih ozljeda u porastu, dodatno treba analizirati i njihove uzroke. Istaknuta je nužnost primjene novih tehnologija i suvremene opreme, zbog čega je zaštita na radu znatno bolja.

  • +2
Bolnica Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Kako bi se dogovorili o provedbi kampanje te o daljnjim aktivnostima na provedbi preventivnih mjera i unapređenju zaštite na radu, u sklopu 'Otvorenih vrata' održan je radni sastanak predstavnika HZZZRS-a s članovima županijskoga Gospodarsko-socijalnog vijeća, sastanak s predstavnicima HGK - Županijske komore iz Siska i s predstavnicima Strukovne grupacije zaštite na radu i zaštite od požara.

Otvorena vrata Zavoda bila su prigoda i za neposredan kontakt s poslodavcima i građanima te za međusobno upoznavanje, informiranje i savjetovanje o svim pitanjima vezanim uz zaštitu na radu. Uz besplatno savjetovalište u gradskom je središtu održana i promotivna akcija.

Vitomir Begović sa suradnicima posjetio je i tvrku Optiplast d.o.o., u prigradskome naselju Odri, gdje je razgovarao s predstavnicima uprave, sindikata i radnika te sa stručnjacima za zaštitu na radu o organizaciji i provedbi mjera zaštite na radu, opasnostima u procjeni i mjerama prevencije.