cikličko širenje

Raste broj oboljelih od hripavca u Splitu; Karin: Ne širi se samo među dojenčadi

25.10.2023 u 10:39

Bionic
Reading

Nastavni zavod za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije ovoga tjedna bilježi porast broja djece oboljele od hripavca, nakon što ih je prošloga tjedna bilo 70, u srijedu je zabilježeno 125 slučajeva, zbog čega iz Zavoda još jednom pozivaju roditelje da ih cijepe

Ravnateljica Zavoda Željka Karin potvrdila je Hini da s današnjim danom imaju 125 zaražene djece, dok je ta brojka prošli tjedan iznosila 70, jedna je beba završila u bolnici, dok je školsko dijete dobilo neurološke komplikacije. Pritom podsjeća da se hripavac ciklički širi svakih tri do pet godina.

Potvrdila je da se hripavac širi ne samo među dojenčadi već i kod starije djece zato što imaju veliki broj neprocijepljene male djece. U školskoj populaciji procijepljenost je općenito pala ispod 90 posto, a u predškolskoj ispod 86 posto.

Usporedbe radi, imaju dobru procijepljenost za Hepatitis B, no izrazito nisku za MoPaRu (morbile, zaušnjake i rubeole). To objašnjava vjerovanjem roditelja antivakserskim lobijima, koji tvrde da su morbile uzročnik autizma.

"To je totalno medicinski neutemeljeno. Isto kao što se roditelji boje nuspojava nakon cjepiva za pertussis (hripavac). Takav strah je neutemeljen jer su puno veće posljedice oboljelog od hripavca nego nuspojave od cjepiva. Te posljedice su encefalitis i upala pluća, a mogu biti i smrtni ishodi, kao u dva slučaja koje smo imali prethodnih godina", kaže Karin.