SASTALI SE, PA SE RASPALI

Raskol u Skupštini ZG holdinga

Boris Šprem (lijevo), Miran Martinac i Ivo Čović

Boris Šprem (lijevo), Miran Martinac i Ivo Čović

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Ronald Gorsic

Tek što su zajedničkim snagama prije tjedan dana uspjeli proširiti Skupštinu Zagrebačkog holdinga kako bi marginalizirali zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića, vladajući SDP i oporba već su se uspjeli podjeliti oko toga što i kako dalje

Kako neslužbeno doznaje Business.hr , oporbenjaci (HNS, HSLS, HDZ i Josip Kregar) su nezadovoljni nespremnošću SDP-a da se do kraja obračuna sa Bandićem koji je do sada bio 'alfa i omega' Holdinga i njegovih upravljačkih struktura.

Prije svega se tu misli na imenovanje novih članova Nadzornog odbora što je, po svoj logici, trebalo biti na dnevnom redu prve sjednice proširene Skupštine Holdinga, budući da se u NO nalaze Bandićevi ljudi ili primjerice HSP-ovci koji nakon posljednjih lokalnih izbora niti nemaju svoje predstavnike u Gradskoj skupštini.

Oko imenovanja novog nadzornog odbora SDP je, međutim, odlučio taktizirati, budući da bi tu promjenu trebao registrirati Trgovački sud i još uvijek postoji mogućnost, bez obzira na pozitivno mišljenje Ministarstva uprave o proširenju Skupštine Holdinga, odbije registrirati novi nadzorni odbor.

- Ako nisu stvar spremni istjerati do kraja, onda nisu niti trebali proširivati Skupštinu Holdinga. Mi kao Skupština sada odgovaramo za nešto, a sve bi drugo trebalo ostati isto. Zato ćemo kao članovi Skupštine Holdinga zahtijevati od SDP-a da se na idućoj sjednici imenuje novi nadzorni odbor te da svi članovi Uprave, uključujući i Ivu Čovića, stave svoje mandate na raspolaganje.

Smatramo i da bi Uprava Holdinga radi boljeg funkcioniranja trebala imati tri člana, a ne osam, kazao nam je dobro upućeni izvor iz gradskih političkih krugova.

Skupština Holdinga nakon proširenja ima 11 članova; uz Bandića tu su još četiri SDP-ovca, te po jedan član HSU-a, HSLS-a, HNS-a, HDZ-a, Josip Kregar i Tatjana Holjevac. Ukoliko SDP ne pristane na zahtjev oporbenjaka oni će se, kaže naš izvor, povući iz Skupštine Holdinga.

Isto tako, oporba smatra da bi u novi Nadzorni odbor Holdinga trebalo postaviti stručnjake, a ne političare. Kako su do sada stvari funkcionirale u Holdingu najbolje govori posljednje imenovanje članice Uprave Slavke Megla Reljić koja je Bandićev kadar. Nadzorni odbor nije sazvan već je papire za njezino zapošljavanje samo potpisao predsjednik NO Ivan Šikić, Bandićev mentor s Peščenice.

Oni koji su upućeni u funkcioniranje Zagrebačkog holdinga, među kojima i utjecajni članovi SDP-a, slažu se da bi pod hitno trebalo pristupiti temeljitom reorganiziranju tvrtke na dva d.o.o-a; za komunalne i tržišne djelatnosti. U suprotnom, Holding koji je sada na rubu financijskog kolapsa, bi mogao kroz godinu-dvije potpuno propasti.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi