MASAKR U KRIŽEVCIMA

Ranjenom mladiću pomoć stigla tek za 40 minuta

01.03.2009 u 18:22

Bionic
Reading

Tihomiru Matoiću, mladiću koji je preminuo u nedjelju ujutro nakon što ga je teško ranio Stjepan Rošker u Križevcima, pomoć je stigla tek nakon 40 minuta

Osnovano se sumnja da je počinitelj masakra Stjepan Rošker (50), kojem policija ne navodi ime, naoružan vojničkom puškom, sinoć došao u kuću svoga bratića Siniše Roškera (43) s namjerom da ubije njegovu majku Đurđicu (63) zbog spora oko vinograda i klijeti. Čim je ušao u kuću, Stjepan Rošker je odmah ispalio nekoliko hitaca prema ukućanima usmrtivši na mjestu troje njih - Sinišu, njegovu kćer Jasminu (14) i Đurđicu (63) i teško ranio Tihomira Matoića (19). Sinišina supruga Snježana spasila se pobjegavši ubojici kroz prozor i potraživši pomoć kod susjeda koji su pozvali policiju.

No šturo policijsko izvješće ne govori o tome da je pomoć unesrećenom mladiću pružena tek 40 minuta nakon dojave o krvoproliću. Kum obitelji Snježane i Siniše Roškera i njihov susjed trgovac Renato Šatvar prvi je pozvao policiju i Hitnu pomoć. Kaže da su četvorica policajaca prva došla do kuće u kojoj se zbio zločin. No oni nisu u kuću ulazili jer se nije znalo je li ubojica još unutra. Stoga je susjed nazvao kućni telefonski broj Roškerovih da provjeri ima li živih. Na telefon se javio Tihomir Matoić.

'Teško je govorio, zadnjim snagama, jako uplašen
. Na moje pitanje je li Stjepan Rošker još u kući Tihomir je odgovorio da nije pa sam mu savjetovao da izađe van. Odgovorio mi je da je jako ranjen i da ne može. Pozvao sam policajce da uđu u kuću i izvuku mladića, no oni se nisu usudili i prošlo je oko 40 minuta prije nego su ušli da ga Hitna može prevesti u bolnicu', izjavio je susjed. Nesretni Matoić preminuo je tijekom noći u bolnici u Koprivnici.

Ubojica je pobjegao iz kuće na stražnji izlaz kroz dvorište i preko livada i šuma otišao do sela Đurđica u okolici Križevaca, izvijestila je Koprivničko-križevačka policijska uprava, navodeći da je s njim uspostavljena telefonska veza i dogovorena predaja prilikom koje nije pružao otpor.Bio je naoružan vojničkom puškom i pištoljem za koje nije imao dozvole, a prilikom pretrage kuće pronađen je još jedan pištolj kućne izrade, devet trotilskih metaka težine 1,8 kilograma i 20 komada streljiva raznog kalibra. Utvrđeno je da je u krvi imao 0,35 promila alkohola. Očevid je proveo istražni sudac Županijskog suda u Koprivnici Krešimir Kraljic, koji je za sutra odredio i obdukciju mrtvih tijela četiriju žrtava.

Na konferenciji za novinare također je rečeno da su u potrazi za ubojicom sudjelovali pripadnici operativnog sastava Policijske uprave, specijalna policija MUP-a korištenjem termovizijskog uređaja te uz pomoć službenih pasa tragača. Protiv osumnjičenog će biti podnesene kaznene prijave za četiri kaznena djela.