vježba na dugom otoku

Raketno i topničko gađanje promatra i premijer: 'Hrvatska može štititi svoj teritorij na najučinkovitiji način'

14.10.2018 u 10:31

Bionic
Reading

U sklopu višednevne vojne vježbe 'Velebit 18 – združena snaga' u nedjelju ujutro počeo je dio te vježbe na Dugom otoku, gdje je nazočan i predsjednik Vlade Andrej Plenković.

Vježbu s postaje obalnog motrenja Vela straža na tom otoku promatraju i načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH general zbora Mirko Šundov, zapovjednik Hrvatske ratne mornarice (HRM) komodor Ivo Raffanelli i ministar obrane Damir Krstičević te novinari.

Zapovjednik združenih snaga Jug u toj vježbi komodor Raffanelli izvijestio je premijer Plenkovića da je sve spremno za današnji dio vježbe na moru te da je moral sudionika vježbe na vrlo visokoj razini.

  • +39
Vježba izvidničke operacije u sklopu združene vježbe svih postrojbi HV-a Velebit 18 Izvor: Pixsell / Autor: Davor Javorovic/PIXSELL

'Tijekom današnje vježbe, koju ćemo promatrati s Dugog otoka, obavit će se raketno i topničko gađanje te gađanje ciljeva u zraku', najavio je komodor Raffanelli.

Predsjednik Vlade izrazio je zahvalu svim zapovjednicima, prije svega ministru obrane, načelniku Glavnog stožera, zapovjedniku HRM-a i svim sudionicima na svemu što su napravili tijekom dosadašnjih aktivnosti te najveće operacije 'Velebit' nakon Domovinskog rata - združena integrirana operacija - koja pokazuje visoke sposobnosti Hrvatske vojske.

Istaknuo je kako činjenica da je uključeno više od pet i pol tisuća vojnika pokazuje i odličnu pripremu i jako dobru organiziranost.

'Veselim se da i osobno vidim dio te operacije, ovdje na Dugom otoku, i uvjeren sam da će i ono što predstoji danas popodne i sutra, završnica na Slunju, pokazati da Hrvatska, i sukladno svojoj strategiji nacionalne sigurnosti, ima sposobnosti štititi svoj teritorij na najučinkovitiji način, pridonositi međunarodnom miru i naravno ono što Hrvatska vojska često jest - biti potpora brojnim civilnim operacijama i potrebama tijekom godine', rekao je premijer čestitavši još jednom sudionicima operacije na organizaciji te vježbe.

Na početku vježbe uspješno je lansirana raketa RBS 15  i pogođen cilj na 30 km u akvatoriju Dugog otoka.

Sveobuhvatna, združena, intergranska vježba svih postrojbi Hrvatske vojske Velebit 18 – združena snaga, koja se u neprekidnom trajanju od 72 sata provodi na više lokacija u Hrvatskoj, počela je u subotu u vojarni  „Josip Jović“ u Udbini.

Početku vježbe nazočila je predsjednica Republike Hrvatske i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga RH Kolinda Grabar – Kitarović, potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević sa suradnicima, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH general zbora Mirko Šundov te drugi predstavnici MORH-a i OSRH. Vježbu na Udbini pratio je i zamjenik zapovjednika Nacionalne garde Minnesote general Neil Loidolt.

Vježba Velebit 18 -  združena snaga glavni je obučni događaj Hrvatske vojske u 2018. u kojem sudjeluje oko 5500 pripadnika Hrvatske vojske i dio pričuvnog sastava, a bit će korištena borbena i neborbena tehnika te naoružanje i oprema iz svih postrojbi OSRH.