'KAZNA BAHATIM VLASNICIMA PODUZEĆA'

Radnici sisačkog Metalinga: Hrvatskoj treba radnička Oluja

18.08.2015 u 14:01

  • +5

Prosvjedna šetnja radnika Metalinga do zgrade Županije

Izvor: Pixsell / Autor: Nikola Cutuk/PIXSELL

Bionic
Reading

Snažan i glasan poziv na radničko zajedništvo i solidarnost upućen je s prosvjednog skupa radnika sisačkog Metalinga održanog u utorak pred sjedištem županijske uprave u Sisku

Obustavom rada traže isplatu zaostalih plaća, te druga uskraćena prava iz kolektivnog ugovora, a zauzimaju se i za ostvarenje prava svih obespravljenih radnika.

S parolama 'Vratite nam dostojanstvo', 'Direktor na moru, a mi u ponoru' i 'Poslovi odrađeni, a milijuni nestali' stotinjak radnika, kojima su se priključili članovi Stožera za obranu Rafinerije nafte Sisak, Živog zida, Radničke fronte i drugih udruga, krenulo je iz radničkog naselja Caprag prema gradskom središtu, istim putem kojim su prije 13 godina u veliki prosvjed krenuli radnici Željezare.

Prosvjednici su tražili potporu županijske uprave, ali im se nitko iz vlasti nije obratio.

'Posljednji je čas da se stane na kraj vlasnicima koji fiktivno osnivaju fantomske firme i obrću novac kojem se gubi trag. Radnici Metalinga su imali mnogo posla, pošteno ga odradili, veliki je posao naplaćen, ali novca za plaće nije bilo. Radnicima su na listama obustavljane rate kredita, ali novac nije uplaćivan u banke, a pitanje je što je i s doprinosima. Očito direktor i uprava nisu dorasli svom poslu. Mi želimo ostati raditi u Hrvatskoj, ali ovdje i dostojno živjeti', rekao je regionalni povjerenik Sindikata metalaca Hrvatske (SMH) Dragutin Vuljanić

Na opasnost da se uskoro ugase Metaling i Rafinerija nafte Sisak, nakon čega će Sisak ostati mrtav grad, upozorio je sindikalni povjerenik Tihomor Sović. Izrazio je čuđenje što se župan Ivo Žinić i njegovi suradnici ne žele oglasiti i dati im potporu.

'Danas 22.000 radnika ne prima plaću i takvo je stanje neodrživo. Kako bi zaštitila radnike, od kojih mnogi nisu sindikalno organizirani, Vlada mora donijeti zakon kojim će se kazniti bahati vlasnici poduzeća. Nama treba radnička Oluja. Apsurd je da je sisačka gradska uprava čak naplatila i korištenje mjesta na kojem se održava prosvjed', upozorio je dopredsjednik SMH-a Antun Štivčić

Tijekom prosvjeda dogodio se incident kada je htio govoriti predsjednik Živog zida Vilibor Sinčić, ali mu sindikalni čelnici to nisu dozvolili uz obrazloženje da to nije politički skup. Ipak, na žestoki zahtjev prosvjednika, to mu je omogućeno, a potom su potporu prosvjednicima izrazili i predstavnici Stožera za obranu Rafinerije, Radničke fronte i Hrvatskih liberala.

Metaling se nalazi u predstečajnom postupku te je za utorak 25. kolovoza, na zagrebačkom Trgovačkom sudu zakazano prvo ročište predstečajne nagodbe.