NAGODBA POSLIJE NAGODBE

Radnici ovrhama zatrpali Magmu, Fižulić se žali

10.04.2014 u 10:10

Bionic
Reading

Zbunjeni su ovih dana bivši djelatnici Magme na čije adrese stižu žalbe poduzeća na ovrhe koje su pokrenuli radi naplate zaostalih plaća i drugih potraživanja, a s druge strane prijedlozi sporazuma prema kojem bi im potraživanja trebala do kraja godine isplatiti PLR21, tvrtka u vlasništvu Magme

Nakon što je krajem siječnja sklopljena predstečajna nagodba nad Magmom za koju je prijedlog podnijet još u studenom 2012., račun poduzeća ubrzo su blokirali bivši radnici koji su u međuvremenu ishodili ovršna rješenja zagrebačkog Općinskog građanskog suda na temelju dokumentacije o neisplaćenim plaćama i doprinosima.

Potraživanje (bivših) radnika, kako se navodi na internetskim stranicama FINA-e, su prioritetne tražbine, a vjerovnici prioritetnih tražbina ne prijavljuju svoje tražbine u postupak predstečajne nagodbe.

Postupak predstečajne nagodbe ne utječe na prioritetne tražbine, odnosno prijašnji radnici zadržavaju pravo namiriti svoju tražbinu u cijelosti, bez obzira na sadržaj predstečajne nagodbe' navodi FINA u dokumentu 'Najčešća pitanja i odgovori vezani za provedbu Zakona o financijskom poslovanju i predstečajnoj nagodbi'.


Usprkos tome, Magma je uložila žalbu na ovrhe navodeći da je u planu financijskog restrukturiranja utvrđen način isplate zaostalih plaća i doprinosa te predlaže obustavu ovrhe. Pri tome se poziva na stavak 2 članak 81. Zakona o financijskom poslovanju i predstečajnoj nagodbi u kojem stoji da 'nakon sklapanja predstečajne nagodbe nije dopušteno pokretanje ovršnog, upravnog ili parničnog postupka protiv dužnika radi utvrđenja i ostvarenja tražbine koja je nastala prije otvaranja postupka predstečajne nagodbe, a u tom postupku nije prijavljena od strane vjerovnika niti je tu tražbinu dužnik uvrstio u popis obveza prema vjerovnicima'.

Bivše zaposlenike iznenadila je argumentacija iz žalbe Magme, koja ne dovodi u pitanje visinu radničkih potraživanja, ali ukazuje na plan financijskog restrukturiranja prema kojem bi se obveze prema zaposlenicima od oko 15 milijuna kuna podmirile ne odjednom, već kroz par godina, počevši od 2015. godine (nije navedeno u koliko točno rata).

Naime, dok se Magma protivi isplati radničkih prioritetnih potraživanja u ovršnom postupku, istovremeno bivšim zaposlenicima stižu prijedlozi sporazuma prema kojem bi im potraživanja već do kraja ove godine isplatio PLR21, tvrtka koju je Magma osnovala 30. prosinca prošle godine upravo radi podmirenja obveza koje ima prema radnicima.

Bivšim zaposlenicima nejasno je kako dug prema njima može odjednom podmiriti tvrtka-kći koja posluje tek par mjeseci dok zaostale plaće ne želi ili ne može žurno riješiti matično poduzeće Magma, koja je prema podacima objavljenim na Zagrebačkoj burzi, lani ostvarila dobit od gotovo 27 milijuna kuna.