BURNO PRED SKUPŠTINOM

Radnici izviždali Bandića!

24.10.2013 u 08:58

  • +6

Prosvjed radnika pred Zagrebačkom skupštinom

Izvor: tportal.hr / Autor: Vedran Brkulj

Bionic
Reading

Stotinjak radnika Čistoće, Zagrebačkog velesajma i ostalih podružnica koje djeluju pod Zagrebačkim holdingom okupilo se uoči današnje sjednice Skupštine Grada Zagreba kako bi zastupnicima i gradskoj upravi poručili da netransparentan način izdvajanja podružnica u zasebna trgovačka društva neće tako lako proći

Radnici smatraju da pod krinkom izdvajanja tvrtki iz Holdinga prema kojem novoosnovana društva ne bi prenijela vrijednu imovinu poput zemljišta zapravo stoji pokušaj privatizacije kakva je u Hrvatskoj provedena kroz devedesete godine prošlog stoljeća.

Po dolasku u Skupštinu, radnici su izviždali zastupnike, a posebno se na udaru našao gradonačelnik Milan Bandić. Za razliku od njegovih uobičajenih i mnogo puta viđenih scena kada bi se zaustavio i popričao s radnicima, Bandić je ovog puta pored njih prošao poput munje.

'Bandićeva jučerašnja izjava u kojoj je rekao da sprema mladu za udaju jasno govori što se sprema. Riječ je o privatizaciji ili koncesioniranju i pogodovanje pojedinačnim igračima. Vlast koja je stvorila lošu situaciju u Holdingu sada to hoće naplatiti od građana. Sada će i ovo malo što u gradu vrijedi pretvoriti u privatni interes. U Europi je na snazi rekomunalizacija komunalnih poduzeća, a kod nas se želi provesti potrošeni model.

Mi smo apsolutno protiv davanja u koncesiju ili privatizacije bilo kojeg gradskog komunalnog poduzeća koji ima monopol. Osobito se to odnosi na Čistoću. Podružnice koje se izdvajaju, izdvajaju se bez imovine i jasno je u kojem to smjeru ide. Javni servis će pasti u ruke nepouzdanih aktera koji će kasnije cijenom usluge moći ucjenjivati grad', ocijenio Teodor Celakoski iz Prava na grad.

Branka Škurlan, sindikalni povjerenik Čistoće istaknula je zabrinutost i sumnje u dobre namjere poslodavca s ovakim statutarnim izmjenama.

'S izmjenama i restrukturiranjem nije bilo obavješteno ni GSV na vrijeme, poslodavacnije obavio ni razgovore sa sindikatima što je dužan temeljem Zakona o radu, nema mišljenja revizije, a da ne govorimo da nema ni dubljih analiza što bi Plan restrukturiranja trebao donijeti', kazal je Škurlan.