ŠOKANTNO OTKRIĆE U SARAJEVU

Radioaktivnom bojom bojili stanove i kuće

29.01.2009 u 08:50

Bionic
Reading

Više od 15 godina u prizemlju zgrade sadašnjeg Parlamenta BiH bilo je smješteno više stotina litara radioaktivne boje, pigmenta radija! Za vrijeme rata su vojnici Armije BiH, ne znajući što je u bačvama, 'boju' nosili kućama i koristili je za bojanje zidova i fasada

Riječ je o radioaktivnoj boji ruskog proizvođača. Međunarodna agencija za nuklearnu energiju iz Beča ovaj podatak i postojanje svojevrsne 'bombe' u središtu Sarajeva otkrila je u sklopu projekta koji je radila u BiH.

'Nismo znali o čemu je riječ, na bačvama je sve pisalo na stranom jeziku. Borci Armije BiH, pripadnici 1. korpusa i MUP-a RBiH tu su bili na prvoj crti prema tada okupiranoj Grbavici. Jednu večer smo se spustili do sobe u podrumu zgrade. Nekolicina vojnika otvorila je jednu od bačvi, ništa nam ni tada nije bilo sumnjivo.

Kako nije bilo struje, odlučili smo se vratiti za nekoliko dana. Vojnici su kasnije u kantama nosili pigment i bojili stanove i fasade. Dijelili su drugima u ratu isti taj pigment da oboje unutarnje prostorije jer je bila, kako su prenosili oni koji su je koristili, jako dobra', prepričava bivši borac Armije BiH iz Sarajeva za Večernji list.
Tek je 1999, tvrdi, doznao o čemu je riječ. Potom je i sam istraživao i utvrdio da je dosta vojnika nakon toga umrlo od raznih bolesti.

Soba u kojoj su bile bačve, ali i prostor oko nje, bili su radioaktivni. S bojom je mogao doći u doticaj bilo tko, jer nije bilo nikakvog osiguranja.

'Postojao je ozbiljan rizik od curenja ili širenja radioaktivnosti u okoliš. Stručnjaci IAEA-e pomogli su Federalnom zavodu za javno zdravstvo tijekom 1998, dali im specijalizirane nehrđajuće čelične kontejnere i opremu koji su bili potrebni za provedbu operacije premještanja opasnog materijala', navodi se u izvješću Međunarodne agencije za atomsku energiju.

Soba je dekotaminirana i zapečaćena, a radioaktivni materijal premješten na sigurnu lokaciju.