međunarodna konferencija

Radikalna desnica u Rimu održava anti-EU samit, Salvini se nije pojavio

04.02.2020 u 14:26

Bionic
Reading

Vodeći neokonzervativni intelektualci, političari i profesori okupili su se u utorak u Rimu na međunarodnoj konferenciji koju je izbjegao talijanski opozicijski lider krajnje desnice, Matteo Salvini

Organizatori skupa pod nazivom 'Nacionalni konzervativizam – Bog, čast, domovina: predsjednik Ronald Reagan, papa Ivan Pavao II i sloboda nacija', naveli su Salvinija kao jednog od ključnih govornika, no nekoliko sati prije ovog događa njegovi pomoćnici rekli su da mu ovo nikad nije bilo u rasporedu.

Konferencija još računa na mađarskog premijera Viktora Orbana i Marion Marechal-Le Pen, nećakinju predvodnice krajnje desnice u Francuskoj Marine Le Pen kao svoje najvažnije sudionike, dok je talijanska političarka krajnje desnice, Georgia Meloni, također otkazala.

Meloni se navodno nije pojavila jer je bila na putu u SAD, no sastala se s organizatorima i Orbanom u ponedjeljak. 'Ugodan susret s mađarskim premijerom Viktorom Orbanom', tvitala je.

Salvinijeva Liga predvodi u talijanskim anketama popularnosti, no nakon poraza na regionalnim izborima prošli mjesec, Salvini počinje zauzimati umjereniji stav kako bi sebi raščistio put do premijerskog položaja.

Rimska konferencija na kojoj se nije pojavio dala je glas ekstremnim kritičarima Europske unije i pape Franje. Jedan od njih bio je izraelski politički filozof Yoram Hazony, autor knjige 'Vrlina nacionalizma', koji je nagrađen pljeskom nakon govora u kojem je pozdravio Brexit i pozvao na potpuno razjedinjenje Europske unije.