POGLED IZ SRBIJE

'Radikalizacija u Hrvatskoj nije dobra za odnose u regiji'

12.01.2015 u 15:33

Bionic
Reading

Kolinda Grabar Kitarović, koja je pobijedila na predsjedničkim izborima u Hrvatskoj, ne bi nužno trebala stvarati prepreke u odnosima sa Srbijom, ali to će dosta ovisiti i o njezinoj stranci HDZ koja se radikalizirala, ocijenio je direktor srpskog Centra za regionalizam Aleksandar Popov, prenosi Blic

Grabar Kitarović pripada umjerenijem krilu HDZ-a. Njezine izjave da će uvjetovati ulazak Srbije u EU utvrđivanjem sudbine nestalih ipak nisu neumjerene, kao što su to izjave šefa HDZ-a Tomislava Karamarka koji je stranku iz desnog centra u doba Ive Sanadera odveo daleko u desno, rekao je Popov u izjavi Tanjugu.

On je naveo da bi stav HDZ-a mogao biti teret novoj predsjednici, bez obzira na to što će se ona vjerojatno potruditi biti predsjednica svih Hrvata, jer je biračko tijelo podijeljeno, ali i da održi dobar glas na međunarodnom planu.

U posljednjoj izjavi uoči izbora ona je rekla da će se truditi održavati dobre odnose sa Srbijom i ostalim susjedima, mada će biti pod pritiskom svoje stranke, tako da je pitanje koliko će tome uspjeti odolijevati i ne koristiti odnose Srbije i Hrvatske za unutarnje političke potrebe HDZ-a, kazao je Popov.

Prema njegovu mišljenju, njezina pobjeda bit će vjetar u leđa HDZ-u na parlamentarnim izborima, a to neće biti suviše dobro s ovakvom politikom ni za Hrvatsku, a ni za odnose sa Srbijom.

Ova radikalizacija stanja u Hrvatskoj u kojoj se popušta nacionalističkim i ekstremističkim elementima nije dobra za odnose u regiji. Grabar Kitarović ima šansu biti kohezivni faktor u Hrvatskoj i regiji i pokazati svoje državničke kapacitete, a to ovisi o tome koliko će moći odoljeti radikalnoj struji u HDZ-u, zaključio je Popov.