UZ OTVORENO PISMO

Queerovci Markoviću poslali knjigu o hrvatskom gay nogometašu

16.11.2010 u 20:28

Bionic
Reading

Nakon izjave da ne bi dopustio da gay igrač igra za hrvatsku nogometnu reprezentaciju, šef HNS-a Vlatko Marković podignuo je priličnu prašinu, zbog čega mu je otvoreno pismo poslao i Zvonimir Dobrović u ime Queer Zagreba

Queer Zagreb na početku svog otvorenog pisma upozorava Markovića da je, s obzirom na svoj položaj, mogao utjecati na smanjenje diskriminacije, no nažalost, svoju ulogu dosad nije konstruktivnije iskoristio.

'Hrvatska je napravila određene bitne napretke zakonskim sankcioniranjem i pravnim prepoznavanjem diskriminacije po osnovama seksualne orijentacije, ali postoji još područja kojima tek predstoji ozbiljna edukacija i suočavanje s institucionaliziranom homofobijom, a domaći nogomet se upravo Vašom izjavom još jednom nameće kao jedno od njih. I samome Vam je, pretpostavljam, u međuvremenu već sugerirano s raznih strana, sudeći po isprici koju ste uputili javnosti, da je duboko nerazumijevanje opasnosti diskriminacije u suprotnosti i s UEFA-inom kampanjom RESPECT protiv nasilja, rasizma, ksenofobije i homofobije u nogometu. Kao uvodno štivo Vam šaljem primjerak knjige 'Samo na jednu noć' Nicolasa Bendinija, o jednom hrvatskom gay nogometašu, te se nadam da ćete se za početak samo na jedan dan kao predsjednik HNS-a uključiti u aktivnu borbu protiv diskriminacije javnim istupanjem protiv homofobije, a ne protiv homoseksualnih osoba. Tu vrstu odgovornosti i vodstva od Vas očekuju Vaši igrači, a posebno gay nogometaši te sve lezbijke i gayevi navijačice i navijači. Svaka sljedeća nogometna utakmica Vam je izvrsna prilika da počnete mijenjati sliku nogometa nabolje. Nadam se da Vam je zaista stalo i da te prilike ne propuštate', stoji u pismu Queer Zagreba koje potpisuje Zvonimir Dobrović.