CIJENA DO 50.000 EURA

Putovnicama su dilali policajci i djelatnici konzulata

24.03.2012 u 15:10

Bionic
Reading

Policija je za krivotvorenje i trgovinu hrvatskim putovnicama osumnjičila sedam osoba od kojih je šest privela pritvorskom nadzorniku dok je za jednom raspisala tjeralicu

Nakon ispitivanja policija je danas prijepodne pritvorskom nadzorniku privela šest osoba osumnjičenih za krivotvorenje i trgovanje hrvatskim putovnicama od kojih su neke završile kod pripadnika srbijanskog i crnogorskog podzemlja među ostalih i kod nekih članova tzv. zemunskog klana.

Dvoje policajaca, državnu službenicu MUP-a, dvoje zaposlenika hrvatskog konzulata u Tuzli i jednog civila sumnjiči se da su bili povezani s krivotvorenjem i trgovanjem hrvatskih putovnica, rekla je Hini glasnogovornica MUP-a Jelena Bikić.

Policijskom istragom utvrđeno je da su od 2006. do 2010. prodali 50 hrvatskih putovnica.

Cijena putovnice navodno se kretala od 10 do 50 tisuća eura, no o tome nema zasad službenih potvrda jer u policiji i Državnom odvjetništvu o pojedinostima ne žele govoriti.

Kako se doznaje, u tom slučaju nije riječ o putovnicama iz tzv. mostarskog kontigenta već o zasebnom slučaju u kojemu su preprodavane originalne hrvatske putovnice pri čemu su ukradeni identiteti drugih osoba.

Za sudjelovanje u skupini krivotvoritelja i preprodavača uz šest privedenih osoba osumnjičen je i srpski državljanin za kojim je raspisana tjeralica a kazneno je prijavljena i jedna nepoznata osoba.

Nakon privođenja osumnjičenika pritvorskom nadzorniku, Državno odvjetništvo mora ih saslušati najkasnije u roku od 16 sati.

Policija nastavlja kriminalističku istragu kako bi otkrila ostale moguće članove kriminalne skupine.

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova u potpunosti ima interes za rašćišćavanjem svih nepravilnosti i nezakonitosti vezanih za izdavanje hrvatskih putovnica u diplomatsko-konzularnim predstavništvima u Bosni i Hercegovini, izjavio je v.d. glasnogovornika Berislav Živković.

Kazao je kako će na tom tragu ministarstvo aktivno surađivati s nadležnim ustanovama u Hrvatskoj na utvrđivanju svih relevantnih činjenica iz tog slučaja.

Dodao je da, s obzirom da je istraga u tijeku, nisu u mogućnosti komentirati detalje.

Hrvatski dokumenti posljednjih su godina u nekoliko navrata otkriveni kod osoba osumnjičenih za međunarodni kriminal. Posljednji slučaj zabilježen je u veljači u Španjolskoj kada su hrvatske putovnice pronađene kod uhićenih pripadnika tzv. Zemunskog klana Luke Bojovića, Vladimira Milisavljevića i Siniše Petrića.

Ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić je prije mjesec dana nakon sjednice vlade izjavio da uskoro očekuje rasvjetljavanje okolnosti pod kojima su osobe iz srbijanskog kriminalnog miljea dolazile do hrvatskih putovnica, ali i uhićenje odgovornih.