ništa od izbora

Putinov protukandidat Nadeždin eliminiran iz predsjedničke utrke

08.02.2024 u 22:11

Bionic
Reading

Ruska izborna komisija odbacila je kandidaturu Borisa Nadeždina, antiratnog protukandidata predsjedniku Vladimiru Putinu na predsjedničkim izborima u ožujku. Nadeždin je bio kritičan prema ratu u Ukrajini, što je u konačnici presudilo, javlja BBC

Izborna tijela su utvrdila da je više od 15 posto prikupljenih potpisa uz prijavu kandidata bilo neispravno. Nadeždin je to pokušao osporiti, ali je komisija odbila takav pokušaj. Odbijajući predaju, 60-godišnji nesuđeni Putinov protukandidat poručio je na društvenim mrežama da će tu odluku osporiti na ruskom Vrhovnom sudu.

Središnje izborno povjerenstvo priopćilo je da je od 105.000 potpisa koje je predao Nadeždin više od 9000 bilo nevažeće. Naveli su različite prekršaje. Ostalo je 95.587 imena, što znači da mu je malo nedostajalo do potrebnih 100.000 potpisa, rekao je član povjerenstva Andrej Šutov.

Nadeždin je za BBC rekao da neke odluke u ruskoj politici nažalost 'nisu bile posljedica zakona', dodajući da ima potporu 'desetaka milijuna ljudi koji ne žele da Rusija bude u ovom kolopletu autoritarizma i militarizma'.

'Odluka je donesena', izjavila je predsjednica komisije Ella Pamfilova. 'Ako Nadeždin želi, može ići na sud', citira njezine riječi novinska agencija Tass.

  • +9
Boris Nadeždin Izvor: Profimedia / Autor: Alexander NEMENOV / AFP / Profimedia

Ruski predsjednički izbori trebali bi se održati od 15. do 17. ožujka, iako rezultat nije dvojben jer se natječu samo kandidati koje se smatra prihvatljivim Kremlju. Konačna odluka o tome tko može sudjelovati donijet će se u subotu, no predsjednica izbornog povjerenstva rekla je da je već sada jasno da će na glasačkom listiću biti četiri kandidata.

Osim Vladimira Putina, među njima su nacionalistički vođa Leonid Slucki, potpredsjednik parlamenta Vladislav Davankov i komunist Nikolaj Haritonov. Sve njihove stranke u velikoj su mjeri poduprle politiku Kremlja i nitko od navedenih ne smatra se pravim izazivačem.