invazija na ukrajinu

Putin: Zapadne elite su krive za izbijanje sukoba u svijetu, svjesno umnažaju kaos i otežavaju situaciju

  • Autor: B. R./Hina
  • Zadnja izmjena 09.12.2022 10:52
  • Objavljeno 09.12.2022 u 10:52
tportal

Izvor: Profimedia / Autor: Mikhail Metzel/Kremlin Pool / Zuma Press / Profimedia

Zapadne elite svim mogućim sredstvima nastoje održati dominaciju na svjetskoj sceni čime povećavaju opasnost od izbijanja sukoba, rekao je u petak ruski predsjednik Vladimir Putin

"Potencijal za izbijanje sukoba u svijetu raste kao izravna posljedica nastojanja zapadnih elita da svim mogućim sredstvima održe svoju političku, financijsku, vojnu te ideološku dominaciju", rekao je Putin.

Ruski čelnik govorio je u video poruci upućenoj ministrima obrane zemalja članica Šangajske organizacije za suradnju i skupine bivših sovjetskih zemalja.

"One (elite) svjesno umnažaju kaos i otežavaju međunarodnu situaciju", rekao je Putin u poruci koju je objavio Kremlj.

Putin je također optužio zapad da "eksploatira" Ukrajinu i koristi se ukrajinskim narodom kao topovskim mesom u u sukobu s Rusijom.

  • +2

Vladimir Putin na dodjeli medalja 'Heroji Rusije'

Izvor: Profimedia / Autor: Mikhail Metzel/Kremlin Pool / Zuma Press / Profimedia

Putin opetovano karakterizira rat u Ukrajini - koji Moskva uvijek naziva "specijalnom vojnom operacijom"  - kao sukob između Rusije i zapada i kritizira zemlje koje vojno i financijski pomažu Ukrajini.

Kijev, europske zemlje i Washington kažu da Moskva ciničnom agresijom na proeuropsku susjednu zemlju pokušava, pod krinkom zabrinutosti za vlastitu sigurnost, osvojiti velike dijelove Ukrajine i svrgnuti njezina predsjednika Volodimira Zelenskija.