redovi u donjecku

Putin skuplja potpise za reizbor u okupiranoj Ukrajini

16.01.2024 u 17:31

Bionic
Reading

Stanovnici istočnog ukrajinskog grada Donjecka, pod ruskom okupacijom, stoje u utorak u redovima kako bi dali svoj potpis za Vladimira Putina kao predsjedničkog klandidata na izborima na kojima se očekuje njegova pobjeda i reizbor za šefa države

Rusija je proglasila Donjeck i ostale tri ukrajinske regije svojim teritorijem u rujnu 2022., potez koji su Ukrajina i većina članica UN-a osudile kao protuzakonit.

Provedba predsjedničkih izbora u ožujku u tim oblastima je za Moskvu važna jer će time pokazati da ih je integrirala kao "novi teritorij" iako ih vojno ne kontrolira u potpunosti.

Ukrajina je odmah reagirala i tu namjeru ocijenila nelegitimnom i ništavnom.

Putin do 31. siječnja mora prikupiti 300.000 potpisa birača za svoju kandidaturu jer je stavio svoje ime za reizbor, umjesto da ga je kandidirala neka politička stranka.

Pristaše u Donjecku su rekle da su sretne što mogu dodati svoje ime na listu za Putina.

"To je naša budućnost, naš život, naš mir i spokoj. Želimo da se rat završi. Mislim da će nam on, kao predsjednik, u tome pomoći", rekla je novinarima žena imenom Olga.

No, nakon gotovo dvije godine rata ne čini se da je njegov kraj na vidiku. Niti jedna strana nije već mjesecima napravila nikakve pomake na bojišnici.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski je u Davosu rekao da bi svako smanjenje pritiska na Rusiju dodatno produljilo rat.