BESPLATNO ORUŽJE

Putin: Rusija potpisala vojne sporazume s 40 afričkih država; oglasio se Prigožin

29.07.2023 u 07:16

Bionic
Reading

Rusija je potpisala sporazume o vojnoj suradnji s više od 40 afričkih zemalja, objavio je ruski predsjednik Vladimir Putin u petak u Sankt Peterburgu. "U svrhu jačanja obrambene sposobnosti zemalja kontinenta, razvijamo partnerstvo u vojnoj i vojno-tehničkoj sferi", rekao je Putin tijekom drugog i posljednjeg dana drugog rusko-afričkog samita

“Rusija je potpisala sporazume o vojno-tehničkoj suradnji s više od 40 afričkih država, kojima isporučujemo širok raspon naoružanja i opreme."

Putin je izjavio da su afričke države dobile oružje i tehnologije, neke besplatno "s ciljem jačanja sigurnosti i suvereniteta zemalja".

Predstavnici afričkih zemalja pozvani su da aktivno sudjeluju u vojnim forumima koje organizira Rusija, a koji se bave tehničkim aspektima naoružanja, ali i vježbama kako bi se upoznali s opremom i njezinom uporabom.

Prigožinov 'telefonski intervju na YouTubeu'

Ruska plaćenička skupina Wagner spremna je pojačati svoju prisutnost u Africi, rekao je njen vođa Jevgenij Prigožin za afričku novinsku kuću u audio intervjuu objavljenom na internetu ranije ovog tjedna.

"Ne smanjujemo (našu prisutnost), štoviše, spremni smo pojačati naše različite kontingente", rekao je Prigožin za Afrique Media sa sjedištem u Kamerunu. Telefonski intervju objavljen je na YouTubeu, ali je do petka kasno navečer pregledan samo 1400 puta.

  • +16
Vladimir Putin na Rusko-afričkom samitu u St. Petersburgu Izvor: EPA / Autor: Sergei Bobylev / TASS Host Photo Agency / HANDOUT

Reuters nije mogao odmah provjeriti vjerodostojnost audio snimka, ali glas za koji se činilo da je Prigožinov mogao se čuti ispod francuskog prijevoda.

U intervjuu je rekao da Wagner ispunjava sve svoje obveze na kontinentu, te da je spreman i dalje razvijati odnose s afričkim zemljama.

Izvor: Društvene mreže / Autor: youtube

Boreći se na strani Rusije, Wagner je sudjelovao u nekim od najkrvavijih sukoba u ukrajinskom ratu. Međutim, njegova buduća uloga dovedena je u pitanje kada je Prigožin organizirao kratku pobunu prošlog mjeseca i Kremlj je rekao da će otići iz Rusije u Bjelorusiju, gdje su neki od njegovih boraca počeli obučavati bjeloruske snage. Međutim, ovaj je tjedan fotografiran u Sankt Peterburgu tijekom rusko-afričkog samita, uključujući i pored novinara Afrique Media.

Prigožin je Afrique Media potvrdio da je nova rotacija Wagnerovih snaga nedavno stigla u Srednjoafričku Republiku uoči ustavnog referenduma 30. srpnja kojim bi predsjednik Faustin-Archange Touadera mogao produljiti svoj mandat.

"Stigle su nove snage, kontroliramo teritorij republike", rekao je on ne navodeći veličinu snaga.

  • +11
Rusko-afrički summit Izvor: Profimedia / Autor: Pavel Bednyakov / Sputnik / Profimedia

Ruski plaćenici, uključujući mnoge iz Wagnera, intervenirali su 2018. na strani vlade Srednje Afrike kako bi ugušili građanski rat koji je bjesnio od 2012.

Wagnerova uloga u afričkim zemljama izvor je zabrinutosti zapadnih vlada, uključujući Francusku i Sjedinjene Države. Washington je optužio skupinu za počinjenje raširenih zločina i nametnuo joj sankcije kao zločinačkoj organizaciji.

Prigožin to opovrgava. U intervjuu je rekao da su sve Wagnerove aktivnosti bile zakonite i od koristi zemljama u kojima djeluje i njihovim odnosima s Rusijom.