kontrola naoružanja

Putin predlaže bezuvjetno jednogodišnje produženje sporazuma New Start

16.10.2020 u 15:17

Bionic
Reading

Ruski predsjednik Vladimir Putin predložio je u petak da se za godinu dana produlji rusko-američki sporazum New Start o nuklearnom razoružanju, tri dana nakon što su Sjedinjene Države predložile produljenje tog ugovora koji istječe početkom 2021. godine.

"Predlažem bezuvjetno produljenje sadašnjeg sporazuma za najmanje jednu godinu kako bismo mogli pregovarati o svim parametrima", rekao je Vladimir Putin na sastanku svog Vijeća sigurnosti.

Ruski predsjednik predložio je u petak da Rusija i Sjedinjene Države produže njihov sporazum o kontroli naoružanja New START koji istječe u veljači za najmanje godinu dana bez određivanja ikakvih uvjeta.

Sporazum New START (Ugovor o smanjenju strateškog naoružanja), potpisan 2010. ograničava broj strateških nuklearnih bojevih glava, projektila i bombardera koje Rusija i Sjedinjene Države mogu rasporediti.

U utorak je američki pregovarač Marshall Billingslea predložio Moskvi da se sporazum produlji "za određeno vrijeme" uz uvjet da Rusija pristane "zamrznuti" svoj nuklearni arsenal.

Zamjenik ruskog šefa diplomacije Sergej Rjabkov takvo zamrzavanje nazvao je "neprihvatljivim".

U petak je Putin ocijenio da bi bilo "krajnje žalosno" da sporazum istekne, a za njega ne postoji zamjena te je pozdravio sporazum koji je, prema njemu, "ograničio utrku u naoružanju".

"Jasno je da mi imamo nove sustave naoružanja koje Amerikanci nemaju, barem ne za sada. No odbijamo razgovarati o tom aspektu", dodao je Putin.

Rusija i Sjedinjene Države imaju zajedno više od 90 posto svog nuklearnog oružja na svijetu, prema zadnjem izvješću Međunarodnog instituta za istraživanje mira u Stockholmu (SIPRI).