'NAČINILI STE SMETLIŠTE OD TVORNICE'

Putin 'oprao' najbogatijeg Rusa Deripasku

04.06.2009 u 19:15

Bionic
Reading

Ruski premijer Vladimir Putin ukorio je u četvrtak milijardera Olega Deripasku, rekavši za jednu od njegovih tvornica da je 'smetlište' i napavši ga zbog kašnjenja u isplati plaća radnicima

Putin je stigao u nenajavljeni posjet tvornici BaselCement koju je 2007. Deripaskin holding kupio u Pikalevu, u okolici Sankt Peterburga i u kojoj već nekoliko tjedana radnici prosvjeduju. 'Zašto je vaša tvornica tako zapuštena? Načinili ste od nje pravo smetlište', povikao je premijer oštrim tonom.

'Sve neisplaćene plaće, ukupno 41,24 milijuna rubalja (gotovo milijun eura) moraju se isplatiti. Rok je danas', dodao je, po snimkama koje je objavila televizija. Zamjenik direktora građevinske podružnice Basic Elementa, Glavstroja, Evgenij Ivanov uvjeravao je svog sugovornika da je tvrtka bila u takvu stanju kada ju je preuzeo.

U utorak su ogorčeni radnici tvornice i još dviju cementara zapriječili autocestu na nekoliko sati, što je rijedak oblik socijalnog nezadovoljstva u Rusiji, tražeći isplatu plaća koje nisu dobili nekoliko mjeseci.

Olega Deripasku koji je 2008. proglašen najbogatijim Rusom, kriza je teško pogodila. On nadzire i rusku automobilsku tvrtku GAZ koja se udružila s kanadskom Magnom radi preuzimanja njemačkog Opela.