zbog božića

Putin naredio privremeni prekid vatre u Ukrajini, Kijev odbacio poziv na primirje

05.01.2023 u 16:43

Bionic
Reading

Nakon poziva patrijarha Kirila za primirjem u Ukrajini tijekom proslave pravoslavnog Božića, ruski predsjednik Vladimir Putin naredio je privremenu obustavu ratnog djelovanja

Vladimir Putin naložio je svom ministru obrane Sergeju Šojguu da uvede 36-satno primirje duž cijele crte dodira u Ukrajini od sutra u podne do ponoći 7. siječnja, priopćio je Kremlj.

Ruske trupe moraju zasutaviti ratna djelovanja na 36 sati kako bi obilježili pravoslavni Božić, rečeno je.

Priopćenje Kremlja dolazi nakon što je poglavar Ruske pravoslavne crkve, patrijarh Kiril, ranije danas pozvao na prekid vatre i božićno primirje u Ukrajini.

"Ja, Kiril, patrijarh Moskve i cijele Rusije, apeliram na sve strane uključene u sukob da prekinu vatru i uspostave božićno primirje od 6. siječnja u 12 sati do 7. siječnja u 24 sata kako bi pravoslavci mogli prisustvovati bogoslužju na Badnjak i Božić“, kazao je.

Međutim, Ukrajina je taj Kirilov poziv na primirje odbacila.

  • +13
Rat u Ukrajini 02.01.2023. Izvor: Profimedia / Autor: Sergey Baturin / Sputnik / Profimedia

"Ruska Federacija mora napustiti okupirane teritorije - samo tada će imati 'privremeno primirje'. Zadržite licemjerje za sebe", poručio je savjetnik ukrajinskog predsjednika Mihajlo Podoljak na Twitteru.

U detaljnijoj izjavi za medije, Podoljak je rekao da je Putinov prijedlog "gesta čiste propagande".

Rekao je da Rusija želi dobiti na vremenu kako bi smanjila intenzitet vojnih sukoba i pregrupirala se, mobilizirala dodatne snage i nastavila se utvrđivati na osvojenom teritoriju.

"Banalan trik. U tome nema ni najmanje želje da se okonča rat", ocijenio je.

"Štoviše, dopustite mi da vas podsjetim da samo Rusija napada civilne objekte projektilima/dronovima, uključujući mjesta bogoštovlja i to upravo na božićne blagdane", istaknuo je.

Pravoslavni kršćani, uključujući one koji žive u Rusiji i Ukrajini, slave Božić 7. siječnja.

Rusija, koja je napala susjednu državu krajem veljače i anektirala poluotok Krim 2014., sada ima pod kontrolom oko 18 posto ukrajinskog teritorija.