rat u ukrajini

Putin: Mirovni samit je pokušaj da se Rusiji nametnu uvjeti za okončanje sukoba

17.05.2024 u 21:49

Bionic
Reading

Mirovni samit za Ukrajinu, koji bi se idućeg mjeseca trebao održati u Švicarskoj, pokušaj je da se Rusiji nametnu uvjeti za okončanje sukoba, rekao je u petak ruski predsjednik Vladimir Putin

Rusija nije pozvana na sastanak zakazan za 15. i 16. lipnja u blizini Luzerna. Putin je to kritizirao, rekavši da se Rusiju neprestano prekorava, a nije dobila pozivnicu na konferenciju. Saveznici njegove zemlje također ne vide svrhu sastanka na kojem neće biti prisutne obje zaraćene strane, dodao je. Ponovo je naglasio da je Rusija spremna na pregovore. Prisjetio se mirovnog sporazuma koji je postignut s ukrajinskom stranom u Istanbulu nedugo nakon početka rata.

Tamo je finaliziran dokument koji bi mogao poslužiti kao temelj za pregovore, kazao je ruski vođa. Bivši glavni pregovarač ukrajinske strane David Arahamija je ranije potvrdio da je Moskva na pregovorima inzistirala samo na tome da Ukrajina bude neutralna kako bi se okončao sukob.

  • +14
Vladimir Putin Izvor: Profimedia / Autor: Gavriil Grigorov / Sputnik / Profimedia

"Kada smo se vratili iz Istanbula, (britanski premijer) Boris Johnson je došao u Kijev i rekao da nećemo ništa potpisivati s (Rusima) - neka se samo borimo", rekao je Arahamija u intervju na televizijskom kanalu 1+1. Međutim, sastanak između ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskija i Putina bio bi nužan da se potpiše sporazum.

Kijev je također oklijevao jer nije bilo sigurnosnih jamstava u slučaju sporazuma, prema Arahamiji. Da bi Ukrajina bila neutralna, morao bi se izmijeniti njezin ustav i trebala bi odustati od članstva u NATO-u. Privremeni sporazum je također uključivao prepuštanje dijela ukrajinskog teritorija, što je tražila Rusija.

sve osim nogometa

Učitavanje...