kada će poteći plin?

Putin drži Europu u neizvjesnosti: 'Tek treba vidjeti kvalitetu vraćene opreme za Sjeverni tok 1'

20.07.2022 u 17:02

Bionic
Reading

Ruski predsjednik Vladimir Putin u srijedu je rekao da se ne zna u kakvom će stanju turbina Sjevernog toka 1 biti vraćena nakon popravka u Kanadi, što dodatno povećava neizvjesnost u pogledu plinovoda koji bi nakon održavanja trebao biti ponovno u funkciji.

Putin je kazao i da postoji rizik da se servisirana oprema možda isključi, što bi zaustavilo protok plina kroz Sjeverni tok 1.

Energetski div pod kontrolom Kremlja, Gazprom, u lipnju je smanjio izvoz plina u Europu ovom rutom na 40 posto kapaciteta, okrivivši za to kašnjenje u povratu turbine koju je Siemens Energy servisirao u Kanadi.

No ovaj je tjedan objavljeno da se turbina, koju su zahvatile sankcije, može ponovno ugraditi.

"Sada nam kažu da će te strojeve vratiti..., bar jedan od njih. No u kakvom je stanju i kakve će kvalitete biti kad se vrate i kakvi su tehnički parametri nakon ovog otprije planiranog popravka?", rekao je Putin za vrijeme događaja koji je prenosila televizija.

“Možda će se u jednom trenutku ugasiti, i to je to..., a Sjeverni tok 1 će stati jer su strojevi stigli iz Kanade”, dodao je Putin ne iznoseći pojedinosti.

Sjeverni tok 1 najveća je izravna ruska ruta za opskrbu Europe plinom. U četvrtak bi trebalo ponovno pokrenuti izvoz plina nakon uobičajenog godišnjeg desetodnevnog remonta.

Putin je u srijedu natuknuo da bi moglo doći do daljnjeg smanjenja opskrbe preko naftovoda koji prolazi ispod Baltičkog mora do Njemačke, europske gospodarske sile koja se uvelike oslanjala na rusko gorivo.