POLICIJA ANALIZIRA SNIMKE

Puštena gotovo polovica privedenih huligana!

03.05.2010 u 11:11

Bionic
Reading

Ako je suditi prema najnovijim informacijama iz Policijske uprave zagrebačke, nakon subotnjeg navijačkog divljanja na maksimirskom stadionu u kojem je jedan policajac ostao bez oka, svi napori organa reda usmjereni su na identifikaciju napadača na policiju te njihovo hvatanje

Kako je u razgovoru za tportal pojasnila glasnogovornica zagrebačke policije Jelena Bikić, analiziraju se sve snimke sa sigurnosnih i policijskih kamera na kojima je zabilježeno divljanje navijača te brutalni napadi na policiju.

'Dosta je toga za analizu, to sve treba detaljno pregledati, izoštriti i zumirati. Čim budemo imali nešto kvalitetno, objavit ćemo snimku i zatražiti pomoć građana', rekla nam je Bikić, koju smo potom pitali hoće li, po njezinoj procjeni, policija već danas objaviti snimku napadača zbog kojeg je mladi policajac zauvijek ostao bez vida na jedno oko.

'Mi ćemo svakako nastojati da to bude danas. Ne mogu potvrditi imamo li taj konkretan događaj zabilježen za snimkama, ali jedno je sigurno – idemo u oštru borbu protiv huligana i svi oni koji su na snimkama mogu očekivati da će im policija pokucati na vrata', izjavila je policijska glasnogovornica.

Za kraj nas je zanimalo kako je policija okvalificirala napada pirotehničkim sredstvom na policajca koji je ostao bez oka, radi li se o napadu na službenu osobu, pokušaju ubojstva ili nešto treće.

'Zasad smo to okvalificirali kao kazneno djelo dovođenja u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom, a vjerujem da će ta kvalifikacija i ostati', odgovorila nam je Bikić.

Od 89 privedenih, 41 pušten

Tijekom, za vrijeme i nakon subotnje utakmice Dinamo Hajduk zagrebačka policija privela je 89 osoba od čega ih je 48 odvela sucu za prekršaje, dok su ostali pušteni. U napadu huligana na policijske službenike jedan policajac je teško ozlijeđen a 18 lakše, dok su teško ozlijeđena dva navijača i 18 lakše, rekla je na konferenciji za novinare Bikić.

Sredstva prisile policija je upotrijebila prema 17 osoba, a u šest odvojenih slučajeva prema masi navijača. Policija je zabilježila i sedam oštećenih službenih vozila, jednu službenu kameru, po dva ZET-ova tramvaja i autobusa te dva osobna automobila građana.

U moguću vezu sa subotnjim neredima dovodi se i požar tri automobila i motocikla, koji je na Medveščaku i Maksimiru izazvala nepoznata osoba, zapalivši kantu za smeće i kontejner. Od 89 osoba koliko ih je privela policija, 65 je domaćih a 24 su gostujuća. U policiju su privedeni temeljem Zakona o sprječavanju nereda na športskim natjecanjima, zbog narušavanja javnog reda i mira i u jednom slučaju zbog posjedovanja droge

Razlozi privođenja bili su posjedovanje sredstava pogodnih za nanošenje ozljeda, posjedovanje transparenata kojima se potiče mržnja ili nasilje, bacanje predmeta u natjecateljski ili gledateljski prostor, pjevanje pjesama čiji sadržaj potiče mržnju ili nasilje, poticanje na tučnjavu, sudjelovanje u tučnjavi i napadima na službene osobe, uništavanje inventara i imovine, vrijeđanje policajaca. Sedamnaest osoba privedeno je preventivno zbog vidljive opijenosti.

Bandić: Dosta je bilo!

O navijačkom divljanju na maksimirskom stadionu oglasio se i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, koji je ustvrdio da osuđuje 'divljačko i kriminalno ponašanje 'navijača' za vrijeme i nakon utakmice Dinamo - Hajduk'.

'Kao gradonačelnik i počasni predsjednik Dinama, pozivam sve civilizirane navijače, građane Zagreba i cijelu hrvatsku javnost da kažu DOSTA sramoćenju sporta, uništavanju imovine, ugrožavanju i ranjavanju ljudi i sramoćenju Zagreba i Hrvatske. Svjestan sam i osobnog rizika koji ovim pozivom preuzimam, ali sam također siguran da je došlo vrijeme da se stvari nazovu pravim imenom i da se huligansko divljanje počne sankcionirati najdrastičnijim mjerama. Tu se više ne radi o ekscesima, subkulturnom iživljavanju, nego o ugrožavanju javne sigurnosti i prava na civilizirani život naših sugrađana. Kao gradonačelnik Zagreba dužan sam i obavezan svim svojim mogućnostima doprinijeti da se to huligansko zlo, taj organizirani nered, iskorijeni za sva vremena. Pozivam sve institucije naše države, od Vlade do policije, da odmah i bez ikakva taktiziranja učine sve kako bi se zakonski i na druge načine stvorile pretpostavke za kazneno gonjenje huliganskih ispada na sportskim natjecanjima i da se to kazneno djelo tretira kao teško ugrožavanje javne sigurnosti', poručio je Bandić.

Policijska snimka divljanja na Maksimiru