BIVŠI ŠEF USKOK-A ŽGANJER

'Puštanje osumnjičenih iz Agrokora na slobodu je radikalni presedan'

19.10.2017 u 22:20

Bionic
Reading

Iz Remetinca je pušteno svih 12 uhićenih u slučaju Agrokor. Sudac istrage odbio je prijedlog tužiteljstva da im se odredi istražni zatvor. Od 15 osumnjičenika, istražni zatvor određen je samo za Ivicu Todorića zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke

Bivši ravnatelj USKOK-a Željko Žganjer  izjavio je za Temu dana HTV-a kako smatra da je i do sada bilo nekih odluka koje su bile znatno drugačije nego što je bila nekad ustaljena praksa.

'Ovo mi se ipak čini da je jedan radikalni presedan', rekao je Žganjer misleći na puštanje na slobodu svih 12 privedenih osoba. 'Sudac istrage očito ima valjane razloge zašto se odlučio na takvu odluku. Radi se o jednom iskusnom sucu i on je sigurno imao u vidu sve konzekvence za ovakve odluke', kazao je bivši ravnatelj USKOK-a. 

Odgovarajući na pitanje je li puštanje na slobodu svih 12 pritvorenih zapravo poraz državnog odvjetništva, odvjetnik Veljko Miljević kazao je: 'Čuo sam se sa županijskom državnom odvjetnicom. Ona to tako ne shvaća, niti mnogi drugi.'

'Opasnost od djelovanja na svjedoke, vještake, opasnost od uništenja tragova kaznenog djela. Ti su razlozi za mene relativizirani', kazao je Miljević i naglasio da je ovo glavna tema od kraja ožujka.

  • +58
Privedeni u akciji Agrokor na ispitivanju Izvor: Cropix / Autor: Damir Krajac / CROPIX

'Već početkom svibnja glavni državni odvjetnik tražio je i dobio posebna izvanproračunska sredstva za rad, kako bi bio brz i efikasan. Ali zbog opsega materijala očito rad nije bio ni brz ni efikasan. Osim toga, čekalo se izvješće vladinog povjerenika za izvanrednu upravu Agrokora. Stoga, određivati da postoji opasnost djelovanja na svjedoke - zakašnjelo je', rekao je Miljević. 

'Ovo je kazneno djelo protiv gospodarstva. Radi se o zloporabi ovlasti u gospodarskim poslovanjima', rekao je odvjetnik Miljević. 'Tu su papirnati dokazi, njih ima i ne može ih se uništiti. Svi ti razlozi vjerojatno su nagnali iskusnog suca pred mirovinom, da smatra kako više nema te opasnosti, a koje su možda postojale u travnju ili svibnju', izjavio je Miljević. 

  • +68
Uhićenja čelnika Agrokora Izvor: Pixsell / Autor: Borna Filić