O ĆIRILICI U KINU EUROPA

Pusić: Vlada ne vrši pritisak na Ustavni sud

06.12.2013 u 18:25

Bionic
Reading

Potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić odbacila je danas optužbe Stožera za obranu hrvatskog Vukovara da Vlada vrši pritisak na Ustavni sud zbog inicijative oko raspisivanja referenduma o dvojezičnosti

'Mi imamo svoj pristupni ugovor s EU, to je međunarodni ugovor, i u njemu smo preuzeli određene obveze uključujući i dosljednu i intenzivniju provedbu postojećeg Ustavnog Zakona o pravima nacionalnih manjina', rekla je Pusić novinarima upitana o optužbama Stožera, koji je prozvao vladajuće da svojim izjavama kako referenduma o ćirilici neće biti, vrše pritisak na Ustavni sud.

Upitana hoće li o referendumu odlučiti Sabor ili se treba uključiti Ustavni sud, Pusić je na promociji filma 'Savka' rekla kako je zagovornik hrvatskih institucija i normalne procedure.

Premijerom dokumentarnog filma 'Savka' HNS se danas prisjetio svoje osnivačice Savke Dabčević Kučar, velike političarke i prve predsjednice HNS-a koja je ostavila snažan pečat u modernoj hrvatskoj povijesti, a aktualna predsjednica stranke Vesna Pusić tom je prilikom poručila kako su njene ideje i danas dio vizije Hrvatske kakva će biti u vremenu koje dolazi.

'Savka je kao i svi veliki ljudi, često bila u manjini, no vidjela je dalje i prije od ostalih, a njezine su ideje i danas dio vizije Hrvatske kakva će biti u vremenu koje dolazi', kazala je Vesna Pusić uoči premijere filma upriličene na 90. obljetnicu Savkina rođenja.

Prisjećajući se vremena provedenog sa Savkom, rekla je kako je prvoj predsjednici stranke išla na živce malodušnost i osjećaj da se nešto ne može i da je sve crno. 'HNS će trajno čuvati građanski centar i Savkino opredjeljenje za uljuđenu i čovjekoljubivu Hrvatsku čiji je temelj udarila', istaknula je Pusić.

Film 'Savka' koji je nastao u produkciji HRT-a, a scenarij i režiju potpisuje Edin Mahmuljin, svjedoči o ključnim trenucima hrvatske povijesti, u kojima je Savka Dabčević Kučar bila aktivnom sudionicom.