U SKLADU S PREPORUKAMA

Pusić putuje u Kairo zbog otetog Hrvata

05.08.2015 u 21:54

Bionic
Reading

Prva potpredsjednica Vlade te ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić u kontaktu je s egipatskim ministrom vanjskih poslova te će, sukladno dogovoru s njim i preporukama otputovati u Kairo, a također je i u kontaktu s obitelji otetog Hrvata, priopćilo je hrvatsko Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

'Hrvatska vlada i Ministarstvo vanjskih i europskih poslova poduzimaju sve kako bi što prije razriješili tešku situaciju u kojoj se nalazi hrvatski državljanin T. S.', priopćilo je ranije hrvatsko Ministarstvo vanjskih i europskih poslova te istaknulo da 's obzirom na vrlo teške i osjetljive okolnosti, te da se ne bi dodatno otežalo ionako tešku situaciju, u ovom trenutku nisu u mogućnosti iznositi detaljnije informacije'.

Francuska tvrtka potvrdila je u međuvremenu, kako javlja Hina, identitet otetog Hrvata Tomislava Salopeka odnosno kako je priopćila egipatska podružnica kompanije Compagnie Generale de Geophysique (CGG): 'Ardiseis Egipat potvrdila je u srijedu da je jedan od naših ugovornih djelatnika koji je radio u terenskoj seizmičkoj ekipi otet 22. srpnja u Kairu. Ardiseis Egipat potvrđuje da je je on talac koji se pojavljuje u videosnimci koju je u srijedu objavila skupina Pokrajina Sinaj povezana s Islamskom državom (IS)'.
 
U tvrtki kažu da su poduzeli sve potrebne mjere za zaštitu svojih radnika i da s tim u vezi surađuju s lokalnim vlastima.

Podsjetimo, skupina Pokrajina Sinaj povezana s Islamskom državom objavila je videosnimku u kojoj prijeti da će u roku 48 sati ubiti hrvatskog taoca 31-godišnjeg državljanina Republike Hrvatske ako Egipat ne pusti iz zatvora muslimanske žene.

Video prikazuje čovjeka u narančastom kombinezonu (karakterističnom za ISIL-ove zarobljenike) koji klečeći čita poruku s lista papira i govori da će ga njegovi otmičari smaknuti u roku od 48 sati ako egipatska vlada ne oslobodi uhićene 'muslimanke' dok iza njega stoji maskirani militant držeći nož.

Tportal neće objavljivati fotografiju ni videosnimku koju su teroristi podijelili na društvenim mrežama upravo kako bi širili svoju propagandu.