NA PUTU U EU

Pusić: Premijer će strogo nadzirati ispunjavanje zadataka!

07.11.2012 u 15:00

Bionic
Reading

Hrvatska je ozbiljno shvatila kritike iz Europe i spremno se prihvatila ispunjavanja 10 konkretnih zadaća iz izvješća Europske komisije te je u sklopu Akcijskog plana napravljena lista ministara koji su zaduženi za pojedine točke i konkretno su definirane zadaće i datumi izvršenja

Ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić kaže da se radi i na ispunjavanju drugih ključnih zadaća koje imamo, koje nisu specifično spomenute u deset točaka, ali su važne za buduće funkcioniranje unutar Europske unije. 'S potpunom sigurnošću mogu reći da smo koncentrirani ne samo na ispunjavanje zadaća, nego je i premijer to postavio kao prvu zadaću i detaljno prati rad ministarstva i ministara koji su zaduženi za ispunjenje zadataka', kazala je ministrica Pusić.

O cijelom procesu će detaljno izvještavati i Komisiju i javnost te ministrica smatra da ćemo do 31. siječnja biti potpuno spremni za članstvo u Europskoj uniji s obzirom na to se očekuje da će treći i završni izvještaj o monitoringu biti pripremljen do konca ožujka. Ministrica Pusić vjeruje da će nam do tada vjerojatno preostati svega tri ratifikacije pristupnog ugovora.

'Računamo da ćemo, od deset konkretnih točaka, osam dovršiti do kraja godine, a dvije do dvije i pol ćemo dovršavati tijekom siječnja', mišljenja je ministrica vanjskih i europskih poslova.

Također, neke će se druge točke, nastavlja, koje nisu dio ovih deset zadaća, a važne su za naše funkcioniranje kao članice, dovršavati tijekom siječnja. 'To se između ostaloga odnosi na posebne granične prijelaze koji trebaju akreditaciju Europske komisije, a preko kojih će moći prelaziti životinje i hrana životinjskog porijekla', govori Pusić. Od obaveza koje će se prenijeti u iduću godinu ostat će izgradnja graničnog prijelaza na ulazu i izlazu u Neum, rješavanje problema jednog od tri brodogradilišta i vjerojatno jedan dio zakona koji se odnosi na reformu pravosuđa.