ŽELI BITI GLAVNA TAJNICA

Pusić: Pred svjetskom organizacijom branit ću boje Hrvatske

12.04.2016 u 20:15

Bionic
Reading

Kandidatkinja za novog glavnog tajnika UN-a Vesna Pusić izjavila je u utorak da će pred svjetskom organizacijom 'braniti boje Hrvatske', unatoč 'kontroverzama i dilemama' oko njezine kandidature u domaćoj politici

Bivša hrvatska ministrica vanjskih poslova jedna je od osmero kandidata za nasljednika Ban Ki-moona kojemu mandat istječe krajem 2016.

Za prvog čovjeka UN-a bivšu ministricu vanjskih poslova Pusić kandidirala je 2015. bivša vlada lijevog centra, a nova vladajuća desna koalicija ne podupire je smatrajući da odluku o hrvatskom kandidatu trebala donijeti nova vlada.

U razgovorima za televizije RTL i Novu TV iz New Yorka, Pusić je istaknula da je njezina kandidatura uredna i da nova vlada 'nije intervenirala da to ospori'.

Iako je rekla da dobro surađuje s hrvatskom misijom pri UN-u, aktualna potpredsjednica Hrvatskog sabora troškove boravka u sjedištu UN-a plaća sama.

'Kontroverze i dileme koje su se razvile kod kuće ćemo jednog dana rješavati. Rado ću braniti hrvatske boje i nadati se uspjehu', rekla je Pusić.

Dodala je da će u svim prezentacijama ustrajati na tome da se Hrvatska kao zemlja prikaže u najboljem svjetlu.


'I za zemlju i za naše dostojanstvo najpriličnije je da se to ne razvlači i preuzela sam sve na sebe što se troškova tiče', istaknula je Pusić.

Ona će u srijedu poslijepodne obaviti neformalni intervju s članicama UN-a i Vijeća sigurnosti koje bi Općoj skupštini trebalo predložiti jednog kandidata.

Po nepisanom pravilu rotacije, koje nije nužno poštivati, kandidat iz istočne Europe na redu je za preuzimanje položaja glavnog tajnika.

'Kandidat iz istočne Europe i žena imaju prednost. Postoji velika podrška da se poštuje pravilo rotacije. Ako se stalne članice VS-a oko toga ne dogovore, bit će netko iz drugog dijela svijeta', istaknula je Pusić.

Bude li izabrana, najavila je da će pojednostaviti model odlučivanja i izvještavanja u UN-u koji smatra netransparentnim. Ustrajat će na političkom rješavanju globalnih sukoba, mobilizirati što više država na uključivanje u program razvojne pomoći i inzistirati na jačanju stanja ljudskih prava u svijetu.

Osam kandidata u utrci je za Banova nasljednika. Uz Pusić, to su bivša premijerka Novog Zelanda Helen Clark, Bugarka Irina Bokova, trenutno na čelu UNESCO-a i Natalia Gherman, bivša šefica diplomacije Moldove.

Muškarci koji žele mjesto glavnog tajnika su bivši slovenski predsjednik Danilo Turk, bivši UN-ov visoki povjerenik za izbjeglice i bivši portugalski premijer Antonio Guterres, bivši makedonski ministar vanjskih poslova Srđan Kerim i crnogorski ministar vanjskih poslova Igor Lukšić.

Ime nasljednika Ban Ki-moona moglo bi se znati u rujnu ove godine.