'TEORIJA UROTE'

Pusić: Ne postoji nikakav pakt s HDZ-om

16.03.2016 u 19:55

Bionic
Reading

Vesna Pusić, predsjednica Hrvatske narodne stranke i kandidatkinja za glavnu tajnicu Ujedinjenih naroda, opovrgnula je za tportal tezu tjednika Globus prema kojoj između nje i HDZ-a postoji pakt prema kojemu HDZ neće ometati kandidaturu bivše šefice hrvatske diplomacije u pohodu na East River ako će zauzvrat HNS biti otvoren za neku buduću suradnju s HDZ-om. Time bi se, naime, vladajuća stranka riješila utega Mosta, koji sve više opterećuje HDZ

'Ne postoji nikakav pakt. Vlada može povući kandidaturu Hrvatske za glavnog tajnika UN-a. To se do sada nije nikada dogodilo, ali nije nemoguće. Za Hrvatsku i naš ugled to bi bilo loše. Hrvatska vlada me je potpuno legalno i legitimno kandidirala. Za sada nova vlada nije ništa poduzela. Ja normalno radim svoj posao vezano na tu kandidaturu. To su činjenice', izjavila je Vesna Pusić za tportal.

U tekstu naslovljenom 'Tihi pakt HDZ-Pusić', današnji Globus piše kako se 'kalkulira da je taktika HDZ-a u ovom času ne sprečavati kandidaturu Vesne Pusić, s time da se računa na blagonaklonost novog stranačkog vodstva HSN-a za neku moguću buduću suradnju'.

'Možda je sve to iz sfere teorija urote, ali nikako zanemarivo. HDZ uskoro bira novog predsjednika, a HDZ te izbore s pažnjom očekuje', piše Globus.

Bivši ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak, jedini kandidat za nasljednika Vesne Pusić na čelu HNS-a, zasad isključuje svaku mogućnost koalicije s HDZ-om. 'U ovom trenutku politike HDZ-a su takve da isključuju bilo kakvu mogućnost koalicije. To čak nije stvar principa nego jasno HNS-ovo 'ne' politici šovinizma', poručio je Vrdoljak tportalu u četvrtak

Kormilo HNS-a Vrdoljak će preuzeti na izbornom Saboru stranke 16. travnja, a dan kasnije održat će se izbori za predsjednika HDZ-a na kojemu je, kako sada stvari stoje, sigurna pobjeda aktualnog poglavara stranke Tomislava Karamarka. Ne odvaži li se netko od moćnijih HDZ-ovaca baciti rukavicu u lice šefu HDZ-a, što pomalo već ulazi u sferu znanstvene fantastike, čini se da će vladajuća stranka i dalje biti osuđena na suradnju s Mostom.

Vesna Pusić u New Yorku predstavlja viziju UN-a

Kandidatura Vesne Pusić za šeficu UN-a, prema neslužbenim informacijama Globusa, ipak nije ugrožena, jer su Zrinjevac i Pantovčak 'svjesni da je sada jako teško povući neke drastičnije poteze, poput odabira novog kandidata za prestižnu funkciju u UN-u'.

Valja podsjetiti da je ministar vanjskih i europskih poslova Miro Kovač još polovicom veljače najavio da će se vlada očitovati podupire li kandidaturu Vesne Pusić. Istaknuo je tada da je Domoljubna koalicija već izrazila svoje neslaganje s načinom na koji je istaknuta njezina kandidatura, dodajući da će, koliko je upoznat, razgovori s kandidatima biti u travnju.

Kandidaturu Vesne Pusić podržala je bivša vlada premijera Zorana Milanovića na kraju svog mandata, a tada oporbena Domoljubna koalicija zamjerila je zbog toga, ističući kako je o tome trebala odlučiti nova vlada. U međuvremenu, nitko iz aktualne vladajuće garniture nije razgovarao s Vesnom Pusić, koja je UN-u već poslala svoju viziju glavnih aktivnosti te međunarodne organizacije i 3. travnja putuje u New York na predstavljanje tog programa, kao jedna od sedmero kandidata za nasljednika Ban Ki-moona.