DOBRODOŠLE INSTITUCIJE

Vrdoljak o optužbama Mirele Holy i koaliciji s HDZ-om

10.03.2016 u 07:00

Bionic
Reading

Ivan Vrdoljak, bivši ministar gospodarstva i budući predsjednik HNS-a, oglasio se povodom teških optužbi koje je na njegov račun uputila bivša ministrica zaštite okoliša i prirode Mirela Holy zbog ugovora između norveške tvrtke Spectrum i Ministarstva gospodarstva o seizmičkom istraživanju Jadrana, sklopljenog u vrijeme Vrdoljakova ministarskog mandata. U odgovoru za tportal, Vrdoljak poručuje da je u taj posao država krenula s nula kuna, da je dobila vrijedne podatke i zaradila 31 milijun kuna te ujedno pita - kako to može biti loš posao?

Podsjetimo, nakon što je Visoki upravni sud presudio da je ugovor o istraživanju jadranskog podmorja, zajedno s njegova dva aneksa, javni dokument, portal H-Alter objavio je ugovor uz iscrpni komentar Mirele Holy, a ona je ocijenila da je 'sada jasno zašto ga je Vlada skrivala' te da je sklapanjem takvog ugovora bez javnog natječaja ministar Vrdoljak pogodovao tvrtki Spectrum.

Holy je poručila da motiv ugovora nije bio posao u interesu države, već osobna korist nekolicine ljudi te je pozvala Državno odvjetništvo da 'napokon pokrene i otvori Pandorinu kutiju zvanu projekt istraživanja i eksploatacije ugljikovodika u Jadranu i na kopnu' jer su sada na raspolaganju svi nužni dokumenti i ugovori.

Na molbu tportala da komentira optužbe, Vrdoljak je reagirao tek putem HNS-ovog Ureda za odnose s medijima, tijela koje je s njim 'iskomuniciralo' odgovore i ujedno ih potpisalo.

'Neutemeljenim optužbama kolegica Holy traži prostor za svoj povratak na političku scenu'

'U tekstu na koji tražite komentar su slučajno ili možda namjerno izostavljeni aneksi 3 i 4 spomenutog ugovora, pa, prije svega, smatramo da bi bilo dobro da ih pogledaju autori tog i svih budućih tekstova na ovu temu, kako analize ne bi nastajale na temelju selektivnih podataka.

Slijedom optužbi kolegice Holy i njezinih poziva institucijama da dođu i istraže poslove oko istraživanja i eksploatacije ugljikovodika, želimo poručiti kako su, i što se nas tiče, sve institucije dobrodošle vidjeti i istražiti ovaj posao', navode iz HNS-a.

'Podsjećamo da ugovoreni posao sa Spectrumom nije ništa koštao Republiku Hrvatsku, a država je od njega zaradila 31 milijun kuna (od prodaje novih podataka 15 milijuna i 16 milijuna od prodaje starih podataka). Nadalje, Republika Hrvatska je ovim poslom dobila u vlasništvo vrijedne materijale koji će se koristiti idućih nekoliko desetljeća. Stoga postavljamo pitanje - kako posao u koji je država krenula s nula kuna, dobila vrijedne podatke i zaradila 31 milijun kuna može biti loš posao?

Uz sve poštovanje prema kolegici Holy, ne možemo se oteti dojmu da ona neutemeljenim optužbama na račun gospodina Vrdoljaka, koji je korektno radio svoj posao kao ministar, i vraćanjem na stare teme traži prostor za svoj povratak na političku scenu', poručuju iz HNS-a.

Koalicija HNS-a s HDZ-om zasad isključena: 'Ne' politici šovinizma

Ured za odnose s medijima HNS-a potpisao je i odgovor na drugo pitanje tportala upućeno Ivanu Vrdoljaku - pod kojim bi uvjetima HNS dopustio mogućnost koalicije s HDZ-om, s obzirom da je Vesna Pusić u ponedjeljak poručila kako koalicija HNS-a s HDZ-om 'u ovim uvjetima nije opcija'?

'Podsjećamo da je HNS prvi rekao da ide u opoziciju i da će biti konstruktivna oporba, uvidjevši da će na ovakav način formiranje Vlade biti neefikasno i da neće biti moguće provesti nužne reforme.

Cilj HNS-a je da bude stranka centra, stranka s građanskim predznakom. U svom programu jasno ćemo navesti političke ciljeve i postaviti kriterije za potencijalne koalicijske partnere. U ovom trenutku politike HDZ-a su takve da isključuju bilo kakvu mogućnost koalicije. To čak nije stvar principa, nego jasno HNS-ovo 'ne' politici šovinizma', poručili su iz PR ureda središnjice HNS-a.